Росатом очаква България да плати реактора за "Белене" до края на годината. Това става ясно от съобщения на компанията във връзка с проведените в Москва разговори между българската и руската делегации.

От руска страна в срещата е участвал първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров, а от българска - министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Нямаме шанс да обжалваме арбитража за „Белене“

Нямаме шанс да обжалваме арбитража за „Белене“

Договорим с руската страна огледа, плащането и лихвите по арбитража

"Росатом" приветства стъпките на българската страна, насочени към създаване на необходимите условия за най-бързо изпълнение на решението на Арбитражния съд по отношение на АЕЦ "Белене", в частност, приемане на закон за отпускане на финансова помощ на НЕК за плащане на задълженията за АЕЦ "Белене". "Ние разчитаме, че паричните средства ще бъдат изплатени до края на годината", е отбелязал Комаров.

Теменужка Петкова разговаря в Москва за плащанията по "Белене"

Теменужка Петкова разговаря в Москва за плащанията по "Белене"

Второ посещение на министъра в последните месеци

От българска страна сме информирали, че Министерството на енергетиката е изпратило информация до Европейската комисия с цел спазване на изискванията по предоставяне на държавни помощи във връзка с отпуснатия държавен заем на НЕК.

В ежедневна комуникация сме с представители на Комисията и очакваме до два месеца да получим отговор от тях, подчертава Петкова.

Както предвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. В тази връзка, в рамките на днешната среща, адвокатите, представляващи двете страни, започнаха дискусии по условията за потенциално уреждане на въпроса, съобщават още от енергийното ни ведомство.