Министърът в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ "Белене". Това обяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че на този етап Петкова е разпитана като свидетел.

За утре в 9,30 часа в столичното следствие е призован и бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, че днес на разпит в Столичното следствие се яви бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той си тръгна оттам с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

Арнаудова обясни, че е нанесена щета на НЕК в размер на 193,189 млн. евро.

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение "подписка". Румяна Арнаудова подчерта, че ще има и други обвиняеми.

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”
Обновена

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”

След разпит в Столичното следствие

Началното обвинение на Румен Овчаров е за това, че в края на месец ноември 2006 г. в качеството си на министър на икономиката, въпреки задълженията си по Закона на енергетиката, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двамата изпълнителни директори на НЕК, които са подписали споразумение с "Атомстройекспорт". По думите на Румяна Арнаудова това било в пълно нарушение на Закона за обществените поръчки преди да е избран инвеститор по проекта.

Арнаудова е категорична, че НЕК е сключил това споразумение по силата, на което на изпълнителя са възложени част от дейностите по изпълнение на задължения, за които са платени тези пари. Тя информира, че след това първоначално споразумение са били подписвани още 14 споразумения, без да се стигне до сключването на окончателен договор.

Давността за деянието на Румен Овчаров изтича на 29-ти ноември тази година. Тя е десетгодишна. Румяна Арнаудова поздрави прокурорите, успели да съберат доказателства. Тя уточни, че две години продължава разследването по казуса АЕЦ "Белене".