Ексминистърът на енергетиката Румен Овчаров не се притеснява, че прокуратурата може да го обвини заради АЕЦ "Белене". Пред БНР той заяви, че ако прокуратурата е можела да го потърси, е щяла да го направи много отдавна. "Прокуратурата отдавна рови и търси мръсотия под ноктите ми и ако можеше да я извади, щеше да я извади", категоричен е Румен Овчаров.

Той предлага да се направи облог за оборудването за атомната централа, тъй като скоро щяло да се наложи да го продаваме. Овчаров предлага енергийната министърка Теменужка Петкова и Иван Иванов (бел. ред.шефът на КЕВР) да бъдат упълномощени да отидат и да намерят пазар или битак, на който се продават ядрени реактори, парагенератори и компенсатори на обема, а прокуратурата да отиде да го продаде. Румен Овчаров обясни, че преди четири години Петкова и Иванов са твърдели, че трябва да се намери пазарна цена, а пък освен прокуратурата нямало кой да отиде и да продаде оборудването.

Бившият енергиен министър Петър Димитров обвинен за АЕЦ "Белене"
Обновена

Бившият енергиен министър Петър Димитров обвинен за АЕЦ "Белене"

Той е със забрана да напуска страната

Ексминистърът определи случилото се в Бобов дол, повдигането на обвинения за "Белене" и отстраняването му от надзора на "Лукойл" като поредица от гафове, които Бойко Борисов и ГЕРБ правят в навечерието на изборите.

Сценката около "Бобов дол" не е случайна и е част от предизборната кампания, категоричен е Овчаров. Той твърди, че е лъжа, че е отдал Бобов дол без нито една стотинка. Дружеството било отдадено под наем и за всеки тон въглища се плащало - първата година по 2 лева, втората - по 5 лева, а третата година по 6 лева. Изплащали се всички стари задължения към работници. Освен това дружеството било с 45 млн. лева задължения и 15 млн. лева загуба. Дружеството "Бобов дол" щяло да бъде закрито, ако не била намесата на депутатите от БСП, както е станало с мини "Перник", категоричен е Румен Овчаров.

Той обвинява премиера Бойко Борисов в "нагли лъжи". Попита защо Борисов, Делян Добрев и Валентин Николов се явяват говорители на Христо Ковачки и защитници на неговите интереси. Дружеството "Бобов дол" дължало на държавата пари за данъци, осигуровки и концесионни такси.

"Българската държава в лицето на Бойко Борисов, Делян Добрев,Теменужка Петкова са огромни спонсори на Христо Ковачки, чрез които той на практика поддържа фирмите си", подчерта Овчаров.

Вторият гаф на Борисов бил с обвиненията за АЕЦ "Белене". По думите на Овчаров е тъжно, че Борисов отново използвал прокуратурата в предизборната си кампания. Проблемът на българската прокуратура бил, че продължавала да е политически зависима. Ако била обективна, щяла да разследва Борисов и Трайчо Трайков за безстопанственост и липса на контрол, тъй като под ръководството на Трайков били подписани 9 допълнителни споразумения за продължаване изграждането на "Белене" и държавата е платила 35 млн..

Отстраняването му от надзора на "Лукойл" бил поредният гаф на Борисов, който отново показал истинската си физиономия. "Всички приказки за независимост, за експертна оценка не означават нищо, когато става дума за властта и за подкрепата за правителството му. Борисов просто клекна на Радан Кънев, въпреки всичките простотии, които си изприказваха един срещу друг", категоричен е Румен Овчаров.

Не се притеснява и от създаването на анкетна комисия за разследване на картелите. Според него и Петър Димитров нямало от какво да се притеснява.