Бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров вече е обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" на "Атомстройекспорт" през 2007 година.

Тогава именно Димитров беше ресорен министър. Според прокуратурата с тази сделка били нанесени над 77 млн. щети на НЕК.

Обвинението срещу Димитров е за безстопанственост - престъпление по чл. чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 2 от НК.
На Петър Димитров е наложена мярка за неотклонение "подписка". Той е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Обвиненията за Белене – опит за сплашване на опозицията, убедена Нинова

Обвиненията за Белене – опит за сплашване на опозицията, убедена Нинова

Били реакция срещу политиката на червените

Като министър Петър Димитров е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Според обвинението Петър Димитров умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян.

Обвинението е за това, че на 28.11.2007 г. Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка - "РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България" с "АТОМСТРОЙЕКСПОРТ", като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

По информация, предоставена допълнително от говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, разследването е започнало още през 2014 година. Разследването няма общо с това, което е приключило преди една година със заключение, че няма достатъчно доказателства срещу Петър Димитров.

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Не се притеснява от прокуратурата

Според обвинението на СГП договорът, който е бил сключен представлява неизгодна сделка, тъй като стойността на имуществото е за повече от 164 млн. евро, а на практика сме го продали на половин цена, като сме поели и неразумни разходи в размер на 77 млн. евро.

Арнаудова заяви, че според договора за продажбата стойността на оборудването е над 164 млн. евро, но реално не сме получили тази сума, която сме договорили, тъй като изпълнителните директори на НЕК са приели за собствена сметка, тоест на сметката на НЕК, да бъдат всички разходи по доставката.

По-рано тази сутрин Петър Димитров влезе в следствието към Софийската градска прокуратура, придружаван от адвокат.

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза Димитров, намеквайки, че разпитът и обвинението му са свързани с кампанията за президентския вот.

Още обвинени за "Белене" обеща прокуратурата

Още обвинени за "Белене" обеща прокуратурата

Разследващите прокурори от СГП още през 2014 г.

На излизане от столичното следствие Петър Димитров заяви категорично, че няма щета, която да е нанесена на държавата. Други желаещи да закупят оборудването, освен "Атомстройекспорт", не е имало, а е факт, че след 20-годишна експлоатация, то е било продадено на цена, която е по-висока от тази, на която е било купено.

Според думите на Петър Димитров моментът, в който получава обвинение, е изключително важен - кампанията и борбата за главата на българина. Важното, по думите му, е да се направи изводът, че виновни са не онези, които от 2009 до 2013 година не информират "Атомстройекспорт", че проектът е спрян.

"Аз мисля, че до ден-днешен никой не е уведомил "Атомстройекспорт", че проектът е прекъснат и "Атомстройекспорт" е работил по този проект. Арбитражът на тази основа съди България", обясни бившият министър.

Отстраняването си от длъжност от Управителния съвет на ДП "РАО" вчера, Петър Димитров коментира като "предварителна съдебна присъда".

Припомняме, вчера стана ясно, че Министерство на икономиката е започнало процедура по смяна на представители на държавата в няколко фирми. Сред "уволнените" беше и бившият министър Петър Димитров, както и колегите му Румен Овчаров и Асен Гагаузов.

По информация на БНР днес се очакват нови обвинения по казуса АЕЦ "Белене".