Софийска градска прокуратура (СГП) ще повдигне обвинения и на други лица, освен на бившия министър Петър Димитров, обвинен за безстопанственост при продажбата на първия реактор на АЕЦ "Белене". Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Днес СГП повдигна обвинение и на Петър Димитров за извършено от него престъпление - умишлена безстопанственост в качеството му на бивш вече, но тогавашен (2007 г.) министър на икономиката и енергетиката.

"Категорично можем да кажем още към днешна дата, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан и предстои според колегите от СГП да бъдат привлечени и други лица", заяви говорителят на главния прокурор.

На въпрос, защо това се случва сега - преди изборите, Арнаудова коментира: "Прокуратурата не работи заради, по време, след избори. Ние работим въз основа на доказателствата без оглед на това, какви са другите събития в страната".

Тя отказа да коментира дали има данни за друг министър, преди Петър Димитров, да е работил по сделката.

"Разследването е много голямо, много обемно, с различни направления. По всяко едно от направленията се събират доказателства. В момента, в който бъдат събрани достатъчно доказателства, ще се повдигат обвинения", увери тя.

Прокуратурата няма да обяви предварително на кои лица ще се повдигат обвинения, за да не се затрудни разследването, предупреди говорителят на прокуратурата във връзка с постоянните въпроси дали обвинения ще получат и Румен Овчаров и Асен Гагаузов. Когато бъдат призовани лицата, ще узнаят, отсече тя.

Проверявали се и други нарушения - не само тази сделка, освен с документи се работи и със свидетели.

"Обвинението е за това, че не е положил, въпреки задълженията си по закон, достатъчно контрол върху длъжностни лица, на които е възложено управлението и стопанисването на обществено имущество", заяви Арнаудова.

Ставало дума за имущество на НЕК, за което двамата вече бивши изпълнителни директори Любомир Велков и Мардик Папазян са сключили на 28 ноември 2007 г. неизгодна сделка, поемайки неразумни разходи в размер на повече от 77 млн. евро - щета на дружество.

Арнаудова обясни, че разследването е започнало на база данни, с които са разполагали разследващите прокурори от СГП още през 2014 г. Тя изтъкна, че това разследване няма нищо общо с приключеното преди година досъдебно производство по казуса. Тогава прокуратурата се отказа от обвиненията срещу Петър Димитров поради липса на достатъчно доказателства.

Необходимо е било доста време на прокурорите от СГП, за да се снабдят с доказателствата и да установят кои са според тях виновните длъжностни лица. "Досъдебното производство е започнало по данни, с които са разполагали прокурорите от СГП и от други от свои разследвания и МВР", уточни говорителят на главния прокурор.

Според обвинението на СГП договорът, който е бил сключен представлява неизгодна сделка, тъй като стойността на имуществото е за повече от 164 млн. евро, а на практика сме го продали на половин цена, като сме поели неразумни разходи в размер на 77 млн. евро.

"Това дали е направила услуга руската държава на българската държава, няма как да го коментираме на този етап, тъй като представлява и част от следствената тайна, но колегите от СГП са абсолютно сигурни, че това е неизгодна сделка, с изключително висока щета, нанесена на НЕК", коментира Арнаудова думите на обвинения Петър Димитров.
В изказване пред медиите той твърди, че едва ли не руската държава ни е направила услуга, закупувайки имущество, което в противен случай, е трябвало да бъде дадено за скраб.

Арнаудова заяви, че според договора за продажбата стойността на оборудването е над 164 млн. евро. Реално не сме получили тази сума, която сме договорили, тъй като изпълнителните директори на НЕК са приели за собствена сметка, тоест на сметката на НЕК, да бъдат всички разходи по доставката.