Миньорите от рудник "Бабино" прекратяват протеста си. Решението е взето около 20.30 часа, след като са започнали да получават заплатите си, съобщи кореспондентът на БНТ.

Всички протестиращи са започнали да излизат. Под земята ще останат само работниците, които са на смяна.

По-рано миньори опитаха да попречат на колегите си да прекратят протеста. Те щурмуваха рудник "Бабино", съобщи Нова телевизия.

Протестиращите отвън рудничари стигнаха до асансьорите, по които се качват намиращите се под земята.

До щурма се стигна, след като миньорите в рудника обявиха, че възнамеряват да прекратят протеста си. Те взеха решението си, след като научиха, че ще получат възнагражденията си.

Намиращите се навън техни колеги обаче не вярват на обещанието и смятат, че няма да получат парите си. Именно затова и опитаха да ги спрат.

Малко преди 19.30 часа е пристигнал инкасо автомобилът с парите на първите няколко миньори, информира кореспондент на БиТиВи.

Държавата обещава на миньорите работа, ако ги уволнят

Държавата обещава на миньорите работа, ако ги уволнят

В Бюрата по труда имало обявени работни места

Кореспондентът на БНТ информира, че след ескалирането на напрежението в рудника, миньорите са разбили вратата на кабинета на управителя.

На повърхността са излезли 15 души, а под земята са влезли други 10 души. Именно тази смяна е породила напрежението и е довела до безредиците, тъй като новата смяна не е допусната да слезе при колегите си.

Минути преди 20.00 часа миньорите заявиха, че ще останат под земята, въпреки започналото преди малко августовски заплати. Те искат да им се гарантират работните места, защото не вярват, че ще им бъде осигурена работа, ако напуснат сегашната си месторабота.

Заедно с протестиращите миньори в рудника вече часове наред остава и омбудсманът Мая Манолова.

На няколко пъти през деня са идвали линейки, за да помогнат на миньорите. Те не са в добро състояние - с високо кръвно, задух. 

Омбудсманът Манолова слезе при протестиращите миньори

Омбудсманът Манолова слезе при протестиращите миньори

Протестиращите пред рудника събраха помощи за храна на колегите си под земята

Припомняме, че по-рано омбудсманът Мая Манолова слезе при протестиращите под земята. След това тя съобщи, че те са заявили готовност да прекратят протеста си, ако до края на днешния ден си получат заплатите. В рудника щели да останат само 10 миньори.

Междувременно прокуратурата разпореди на инспекцията по труда да започне спешна проверка в мината. Тя ще продължи 5 дни и резултатите от нея ще бъдат обявени публично.

Премиерът Бойко Борисов настоява пред концесионера "Въгледобив Бобов дол" ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник "Бабино".

Той предупреждава, че ако трудовото законодателство продължи да не се спазва, енергийната министърка Теменужка Петкова трябва да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино". Договорът е сключен през 2007 година. Той щял да бъде прекратен поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.