Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще организира мобилни приемни на бюрата по труда, за да бъде оказано съдействие на работниците от рудник "Бабино". Това съобщават от ведомството.

От социалното министерство заявяват готовността си да подкрепят работниците от рудника да намерят работа, ако бъдат уволнени.

Миньорите от рудник "Бабино" прекратяват протеста
Обновена

Миньорите от рудник "Бабино" прекратяват протеста

По-рано техни колеги щурмуваха рудника

Припомняме, че малко преди 20.00 часа тази вечер миньорите обявиха намерението си да продължат протеста, докато им бъдат гарантирани работните места. Те не вярват, че ако напуснат мината, ще получат помощ за намиране на нова работа.

От МТСП подчертават, че към момента в бюрото по труда в Дупница има 130 свободни работни места. В Кюстендил свободните работни места били 100.

С еднократна помощ в размер на 325 лв. ще бъдат подпомогнати семействата на работещите в рудник "Бабино".

От социалното ведомство напомнят също, че всички работодателят е длъжен да изплати на всички работници в рудника забавените заплати за месец август. Те подчертават, че неизплащането на възнагражденията е нарушение. Заради това на работодателя ще бъде наложено административно наказание за всеки отделен случай.