Омбудсманът Мая Манолова слезе при протестиращите трети ден под земята миньори от рудник "Бабино", съобщи БГНЕС. При пристигането си на портала тя обясни на работниците там, че със социалните партньори е договорила създаването на контактна група, която от утре започва преговори с ръководството на "Въгледобив-Бобов дол", за да не бъде затварян рудникът.

Манолова слезе в забоите за да го каже и на намиращите се вече над 54 часа под земята миньори. Междувременно протестиращите пред рудника събраха помощи от 740 лв. за храна на миньорите под земята, пенсионер от рудника купи хляб, обяд и вода за колегите си, които вече трети ден са в забоите.

След като Манолова слезе в рудника, колегите им отвън бяха сигурни, че протестиращите на 500 м под земята няма да излязат, просто ще стоят докато не им се изплати всичко дължимо. Знаят, че съдбата на рудник "Бабино" е предрешена - ще последва тази на мина "Черно море", която бе затворена, а работещите в нея все още не са си получили заработеното, коментират запознати пред агенцията.

Припомняме, част от миньорите по-рано бяха постигнали споразумение с ръководството, за което се очакваше да бъде и нотариално заверено.

Те бяха договорили да получат заплатите си за месец август, ваучерите за храна за месец март, както и до 25 октомври да получат заплатите си за месец септември. Обект на разговори е било и всяка седмица да получават ваучерите за храна за останалите месеци. Миньорите, на които не се разрешава да слязат под земята, подкрепят колегите си пред самия рудник.

По-късно пред кореспондента на БНР Манолова съобщи, че 10 от протестиращите остават в мината, докато исканията им не бъдат напълно изпълнени. Протестиращите спират стачката, ако до края на деня заплатите им бъдат преведени.