Кюстендилската окръжна прокуратура разпореди проверка за изплащането на заплатите на миньорите от рудник "Бабино" при Мини "Бобов дол". Това съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала във връзка със стачката на миньорите. Проверката е възложена на кюстендилската инспекция по труда.

Нотариално заверен договор за споразумение между миньорите и ръководството?

Нотариално заверен договор за споразумение между миньорите и ръководството?

Част от протестиращите рудничари са преговаряли с управлението на мини Бобовдол

Припомняме, че миньорите стачкуват вече трети ден. Над 100 миньори не желаят да излязат от рудника. Недоволството им е заради забавени заплати и готвени съкращения. Вчера собственикът на мината оттегли уведомлението си за готвеното закриване на рудника. Днес при протестиращите миньори слезе омбудсманът Мая Манолова.

Целта на възложената проверка е да се установи дали миньорите са получили заплати за положения от тях труд, както и дали са им дадени обезщетения за прекратени трудови взаимоотношения. Осигуряването на безплатна храна за работа при специфични условия е друго, за което ще следят проверяващите. Те ще трябва да проверят също дали на миньорите са начислени и преведени дължимите осигурителни вноски по сключените трудови договори.

Контролният орган ще трябва да извърши и други проверки по спазване на трудовото законодателство и безопасността на труда.

Миньорите в Бобов дол получават заплати, но ако спрат протестите

Миньорите в Бобов дол получават заплати, но ако спрат протестите

Трето денонощие стачкуват под и над земята

От прокуратурата поясняват, че срокът на възложената проверка е 5 дни, а резултатите от нея ще бъдат оповестени публично. След изтичането му в прокуратурата незабавно ще бъде предоставен писмен доклад. Констатираните нарушения, както предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването им трябва да бъдат отразени в доклада. В него трябва да се запише и дали има основания за санкциониране на виновните лица.