Умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета в големи размери - 4,5 млн. евро. В това е обвинен бившият енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет "Борисов", обясни пред bTV Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев

Заради нанесена щета на НЕК за над 4,5 млн. лв.

Тя категорично отрече сегашното искане на имунитета на Добрев да е свързано с предизборната обстановка. "Прокуратурата не участва в този (политически - б.р.) сценарий, ние разследваме. За прокуратурата не е важна политическата принадлежност на обвиняемите лица", заяви Арнаудова.

"От около 2 години Софийската градска прокуратура събира документи. Разпитани са свидетели, назначени и изготвени са експертизи, има Съдебно-икономическа експертиза", увери Арнаудова.

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Не съм виновен за нищо"

Тя поясни, че обвинението е за това, че от 28 март 2012 година, когато има решение на Министерския съвет (МС) за прекратяване и на другия ден има решение на парламента. "Добрев не е предприел действие за прекратяване договорите за АЕЦ "Белене", обвинен е в бездействия", заяви Арнаудова.

Тя увери, че той е длъжен да контролира и организира държавната политика в областта на енергетиката. Имал е задължения да даде указания и при запитване от НЕК за прекратяване на договора с "Парсънс" - да даде разпореждания да се изпълни решението на МС и на НС.

Министър Петкова оневинява Делян Добрев
Обновена

Министър Петкова оневинява Делян Добрев

От държавното обвинение изтъкват

Арнаудова каза, че плащанията по изграждане на АЕЦ "Белене" не са по времето на Добрев, но той е имал задължения да контролира и организира дейността.

Пред Нова телевизия Арнаудова заяви, че се извършват действия, съобразно доказателствата, които са събрани. "Твърдим, че е налице бездействие и безстопанственост. Делян Добрев не е предприел каквото и да е действие, за да се прекратят плащанията към "Парсънс", допълни тя.