Истината за АЕЦ Белене подхванаха депутатите, след като решиха да работят преди вота, прекратявайки ваканцията си.

Димитър Байрактаров от ПФ поиска да се създаде анкетна комисия за втората централа. Създаването на тази комисия е изключително важно, подчерта патриотът. Истината трябвало да излезе наяве според него.

Изтекъл срокът да обжалваме арбитража за "Белене"

Изтекъл срокът да обжалваме арбитража за "Белене"

Мартин Димитров заподозря, че нарочно не се обжалвал арбитража

Припомняме, идеята е да се установи кой е отговорен за ситуацията с втората ни АЕЦ, довела до присъдата на арбитражния съд, по силата на коята трябва да си платим реактора, изработен от Росатом на стойност 620 млн. евро.

Реформаторът Мартин Димитров изтъкна, че е критично важно да се посочи защо българският бюджет е натоварен с такава отговорност. Трябвало да се посочи чия е отговорността. Няма окончателен доклад за Белене, припомни той.

Проектът бил бомба със закъснител. Историята Белене е пример за редица закононарушения, смята депутатът от РБ. Какво щяхте да правите АЕЦ Белене, ако беше готова, попита Димитров. По думите му, трябвало окончателно да се закрие проектът. Това е изключително скъп проект, убеден е той.

Като игра с огъня депутатът определи идеята на управлението да се търси частен инвеститор за централата. Да продадем реакторите и да сложим край на АЕЦ Белене, настоя реформаторът.

След бурни скандали депутатите се отказаха от предизборната си ваканция
Обновена

След бурни скандали депутатите се отказаха от предизборната си ваканция

Само седмицата преди президентския вот няма да се работи

За да вървим напред, трябва да се види какво е направено в миналото, коментира и герберът Валентин Николов, бивш шеф на АЕЦ Козлодуй.

Лидерът на червените Корнелия Нинова изрази недоволство, че за пореден път ще се създава комисия за централата. Припомняме, по време на първия кабинет "Борисов" функционираше подобна комисия.

Тя контраатакува управляващите с идея да се създаде комисия в НС за картела на горивата. Да не преливаме от пусто в празно, призова Нинова. Темата за картела на горивата била по-важна.

Грешно водена, недалновидна и престъпна политика видя герберът Методи Андреев в темата "Белене". По време на управленията на левицата страната няколко пъти била изправяна пред фалит. Всички картели и монополи са с политическа протекция, включи се той в предложението на левицата. Андреев "извади" и разсекретена част от доклад на НСлС.

"Кой е този дон и не беше ли той ваш министър", попита той червените.

Именно дон-ът започнал проекта "Белене". От гьола Белене нищо добро не може да излезе, убеден е депутатът.

Ще извикате ли Трайчо Трайков в тази комисия, попита и социалистът Таско Ерменков.

От АЕЦ "Белене" няма никаква полза, освен може би за нечий джоб. Това заподозря герберът Станислав Иванов. Колегата му Александър Ненков е на мнение, че страната ни вече била назад близо 3 млрд. лв. и към какъвто и вариант да се премине, целта била не икономическата полза от самото изграждане на централата, а как най-малко да се намалят щетите, които са нанесени в годините на управление.

"Многократно темата АЕЦ "Белене", нейното създаване, реализиране, спиране са били обект на многократни проверки от различни институции", обясни той.

Ненков призна, че темата е абсолютно политизирана. По думите му създаването на този проект, неговата реализацията, договорите, които са сключвани, са еманация на това как се е управлявала държавата и публичният ресурс.

"Искрено се надявам, че в комисията, която заедно ще създадем и ще гласуваме за нея, ще стигнем до крайното заключение, защото е много важно да знаем кой е виновен и кой не е", коментира още герберът.

От своя страна Румен Гечев от БСП обяви, че и албанците ще правят централа и нямало "такива реотани като българските". За рестарт на проекта АЕЦ "Белене" се обяви и независимият депутат Велизар Енчев.

След разгорещената дискусия депутатите създадоха временна анкетна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, довели до възникването на огромни задължения за българската страна по проекта "Белене".

Депутатите подкрепиха създаването на комисията със 115 гласа "за" и 35 против .

Периодът на разследване ще обхване периода от края на 2006 г. до септември 2016 г.

Депутатите решиха комисията да е съставена на пропорционален принцип по предложение на герберът Делян Добрев. Така от всяка парламентарна група ще има народни представители, като броят им бъде определян на пропорционален принцип. Общият им брой ще е 20.

За председател на временната анкетна комисия депутатите избраха съпредседателят на Патриотичния фронт - Валери Симеонов.

За заместник-председатели бяха избрани депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и Антони Тренчев от РБ. Депутатите отхвърлиха предложението Таско Ерменков да бъде избран за заместник-председател на анкетната комисия. Гласуваха 145 депутати, 44 бяха "за", 85 - против и 16 "въздържал се".