Народното събрание успя най-после да събере кворум за провеждане на извънредно заседание.

Припомняме, това стана след петъчната интервенция на премиера Борисов, който нахока своите депутати и им нареди да инициират извънредно заседание - освен това, поискано от БСП.

В началото депутатите подхванаха обсъждането на предложението за отмяна на решението за предизборна ваканция на парламента и връщане в режим на работа до изборите.

Последваха минути с редовните бурни скандали и взаимни обвинения, в резултат на които обаче предизборната ваканция бе отменена.

От гласувалите 187 депутати, 177 бяха "за", нямаше "против", 10 се въздържаха. Димитър Главчев обяви, че с гласуването проекторешение пленарни заседания ще има всеки сряда, четвъртък и петък.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов обаче направи предложение за работата на НС през ноември, в което се посочва, че Народното събрание не провежда пленарни заседания за времето от 2-ри до 4-ти ноември. Втора точка от предложението на ГЕРБ е народните представител да не ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които участват в заседания на парламентарните комисии.

Предложението, въпреки че не бе включено в дневния ред на парламента, бе гласувано в пленарна зала. Гласуваха 165 народни представители, 113 бяха "за", 45 - "против" и седем се въздържаха.

В отрицателен вот Йордан Цонев заяви, че е гласувал против, тъй като наистина предложението не било направено по надлежния ред. Цонев заяви, че дебатът е трябвало да бъде за парламентаризма днес.

Депутатът от ДПС заяви, че управляващите са направили грешка по отношение на парламентаризма, като най-голямата грешка не е в допускането на ваканция, а в липсата на дебат. Той посочи, че с намесата на министър-председателя в работата на парламента се наслагвало усещането, че България не е парламентарна република и най-малко на него трябвало да направят жест.

Ген. Атанас Атанасов заяви в своя отрицателен вот: "ако искахте да се приеме това предложение трябваше да се предложи промяна в дневния ред и включване на точка в дневния ред. Правилникът трябва да се спазва от всички". "Нека спазваме процедурите, демокрацията на първо място е спазване на правилата и процедурите".

Ангел Найденов от БСП заяви в началото на дебата, че това е било едно решение (за излизане във ваканция, б.р.), което провокира ирония, възражения към целия парламент, а не само към тези, които подкрепиха това решение.

Той посочи, че проектът за решение предвижда отмяна на решението за прекратяване на пленарните заседания. По думите му е бил направен опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от парламентарната трибуна.

"Кое е толкова страшно на дебатите, парламентарните декларации. Не знаете ли, че е много по-добре да се говори от парламентарната трибуна, а не на улицата", попита той и определи решението като прецедент, което пряко засяга ролята и мястото - канцелария на министър-председателя.

Имало е години, в които идеята да се прекратят парламентарните заседания е била немислима, защото се е възприемала като погазване на демократичните норми. Пленарната зала е свещена територия, отбеляза още Найденов.

Вярно е, че имало парламенти, където в последната седмица преди изборите не се провеждат заседания, но един месец е прекалено дълъг период време. Повече от месец без парламентарен контрол е много. Министър-председателят не е участвал в парламентарен контрол от началото на месец юли. Твърдите, че не може опозицията да събере достатъчен брой подписи за внасяне на вот на недоверие, изреди Ангел Найденов.

Казахте , че ще работят парламентарните комисии, но продуктът на парламентарните комисии трябва да стане факт в пленарна зала. Призовавам всички да подкрепят решението за прекратяване на пленарните заседания, каза той.

Цветанов скандализира опозицията с предизборна агитация от трибуната на НС

Цветанов скандализира опозицията с предизборна агитация от трибуната на НС

Четин Казак настоява Цветанов да бъде глобен

Според Цветан Цветанов ГЕРБ е единствената партия, която прави реални срещи с избиратели. Смятате, че пак ще се скриете в парламента, където да има същите заграждения, които имаше по времето на Орешарски, когато вие превръщате парламента в цирк - ние просто не искаме да участваме в подобни дебати, вкара той предизборен тон в изявлението си.

По думите му предложението за работа на парламента до изборите е популистко и ГЕРБ ще се възползва да предложи по-малък срок за работа на парламента до изборите.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се зарече да отменят ваканцията. При липсата на мнозинство в Народното събрание, при ясно нарушаване на Конституцията, естественият изход са предсрочните парламентарни избори, които да произведат хомогенно мнозинство, за да има стабилност и сигурност, а не с рекет и пазарлъци да се търси начин да се задържи тази власт.

Това каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ при обсъждането на отмяната на проекторешението за дългата парламентарна ваканция преди изборите за президент.

Народът ни оценява според нашето ежедневно поведение в тази зала и изразените политически позиции, заяви Карадайъ. По думите му, народното събрание осъществява контрол върху дейността на изпълнителната власт. Той отново постави въпросът кой подведе правителството и министър-председателя - кое е задкулисието за избора на генерален секретар на ООН.

"Първото, което ние ще направим днес е да отменим онази ваканция, която вие гласувахте", заяви Карадайъ.

Припомняме, сред другите точки в дневния ред е създаване анкетна комисия за Белене и промени в Изборния кодекс.