Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов си позволи предизборна агитация от парламентарната трибуна, като в свое изказване посочи номера на изборната бюлетина на герберите.

Четин Казак призова председателстващия Народното събрание Димитър Главчев да глоби Цветан Цветанов за предизборна агитация в държавно учреждение.

Четин Казак влезе в словесен спор с Димитър Главчев. Председателят на парламента настоя, че процедурата по изказването на Цветан Цветанов е приключила, но депутатът от ДПС посочи, че в изказването на народния представител Цветан Цветанов е било допуснато нарушение на Изборния кодекс, в чл. 182 ал. 1, според който не се допуска предизборна агитация в държавни учреждения в полза на определен кандидат в държавното учреждение на НС.

Той посочи, че съгласно член 480 ал.1 от изборното законодателство, който наруши разпоредбата, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. "Не очаквах, че сте с толкова крепка психика ще се подадете на агитация", обърна се Главчев към Казак.

Председателят на правна комисия Даниел Кирилов изтъкна, че парламентът е политически орган за дебати и не можело да се ограничават конституционните права на народните представители.

"Апелирам за ред в залата иначе ще започнем с почивка", заплаши Главчев и даде думата на Казак, който възрази на Кирилов като посочи, че именно това е бил аргументът за прекратяване на заседанията на парламента - ползването му като трибуна за предизборна агитация. Той попита депутатите от ГЕРБ, кога са искрени и ги помоли да си изяснят този въпрос.

Таско Ерменков от БСП заяви, че циркове не са правили, а знамето "Вие поГЕРБахте България" е било развято, след като председателят закрил заседанието.

"Днес сме изправени пред един избор, от който зависи дали ще сме парламентарна република или не", посочи той, визирайки идването на министър-председателя Бойко Борисов в парламента миналия петък. Тогава Борисов призова депутатите да работят днес.

"Колеги, не ви плащат заплата, за да се срещате с избиратели, плащат ви за законотворчество. Вие точно това не умеете да правите и затова ви призовавам да отмените това позорно решение", обърна се Ерменков към депутатите от мнозинството по повод искането на БСП за отмяна на предизборната ваканция.

Герберът Георг Георгиев пък припомни белия автобус. "Ако това не е цирк", ядоса се той на критиките на опозицията. Забравяте едни от най-големите поразии, които сте причинили на тази държава, обърна се той към червените.

ГЕРБ и БСП си премериха актива. Хиляди, по думите на Георгиев, подкрепяли партията на Бойко Борисов, а червените пълнели зали само с около 50 души.

Патриотът Димитър Байрактаров пък подчерта, че червените нямали кандидат. Подкрепили издигнат от Инициативен комитет.

Таско Ерменков не се даде. Припомни на герберите, че при първия мандат на Бойко Борисов са се палели хора. Прогнозира, че и сега ГЕРБ ще паднат.

Велизар Енчев пък поиска оставката на кабинета. С поведението си управляващите затвърждавали вота на недоверие, който опозицията искала да внесе.

Снежана Дукова от ГЕРБ сподели угризенията си от ваканцията. Тя попита ДПС кога са искрени - "когато се целувате с целувката на Юда". Дукова обеща безплатни уроци по български език за депутатите, за да се научат да говорят правилен български език.

Българският народ заслужава да се говори членоразделно, подчерта депутатката. Народът е разумен и ще гласува, знаете как, заяви Дукова.

Ще се разбере дали има герберска диктатура, репликира независимият депутат Велизар Енчев.

И атакистката Магдалена Ташева се включи в дискусиите. Тази трибуна се употребява за политическа реклама, недоволна бе тя. Да не излезе, че сме евтини на триците и скъпи на брашното, предупреди националистката. Тя не иска да се ползват депутатски коли и държавна пара за предизборна кампания.

Припомняме, именно по предложение на Атака преди седмица парламентът гласува да не работи до изборите.