Като изстрели извън мишената определи Валери Симеонов работата на Прокуратурата по казуса АЕЦ "Белене".

Коментарът Симеонов направи след първото заседание на временната анкетна комисия, която бе сформирана за изясняване фактите и обстоятелствата в периода от 2006 до сега, свързани с проекта "Белене".

По настояване на Валери Симеонов, който е председател на комисията, заседанието премина при закрити врата. Веднага след края му той каментира, че решението за закриване на заседанието има за цел осигуряване на спокойствие и по-голяма оперативност.

Съпредседателят на ПФ коментира, че няма как да работят съвместно с Прокуратурата, която имала свой план за действие и програма. Той бе категоричен, че обемът от документи е толкова голям, че би било много трудно да се вместят в мандата от три месеца.

Депутатите са изискали четири тома с документи - междинен доклад под председателството на Червен Кондев, докладите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), арбитражното решение и споразуменията с руската страна от 2004 до 2015 г. Всички сключени споразумения ще ги изискаме, категоричен бе Симеонов.

Сред опасенията на депутатите от комисията е и фактът, че много от документите по казуса вече са иззети от прокуратурата, а лицата които биха искали да поканят, за да представят данни пред комисията няма да могат да направят това, тъй като вече се води разследване и обстоятелствата биха представлявали следствена тайна.

Освен това се очаква парламентът да гласува и проекторешение за оттеглянето от комисията на бившия енергиен министър в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев.

Припомняме, депутатът от ГЕРБ вече даде съгласието си за сваляне на имунитета му заради обвинения в безстопанственост по казуса "Белене", с което са нанесени щети в държавния бюджет на стойност над 4 млн. евро. Така той няма да участва и в работата на анкетната комисия.