Бившият министър на енергетиката в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев е поредният обвиняем за проекта АЕЦ "Белене", съобщава БНР. Добрев бе разпитван почти два часа в Столичното следствие.

Наложена му е мярка "подписка".

Пред журналисти Делян Добрев отрече да е извършил престъпление, въпреки опитите да му бъде вменена вина.

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”
Обновена

И Румен Овчаров е обвиняем за АЕЦ „Белене”

След разпит в Столичното следствие

Депутатът от ГЕРБ е обвинен за нанасяне на щета от 4,5 млн. лева. Причината е, че след като правителството на Борисов е спряло проекта "Белене", той не е разпоредил да спрат плащанията към работещата по него фирма "Парсънс".

От прокуратурата изчакали изборите, за да обвинят Делян Добрев

От прокуратурата изчакали изборите, за да обвинят Делян Добрев

Кръгът от обвинени не е изчерпан, заяви отново Румяна Арнаудова

Самият Добрев твърди, че е прекратил далаверата "Белене". Той е категоричен, че няма нищо общо с това обвинение, а някой се опитвал да го "пришие" към останалите обвиняеми.

Делян Добрев смята, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е трябвало да прекрати плащанията и насочи вниманието към тях.

 

Готвят още обвинения за "Белене", разпитаха и Теменужка Петкова

Готвят още обвинения за "Белене", разпитаха и Теменужка Петкова

На този етап в качеството на свидетел, обясни Румяна Арнаудова

Припомняме, че на 24 октомври главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев заради разследването за "Белене". Мотивът бе, че в качеството си на министър Добрев е извършил престъпление - умишлена безстопанственост. В резултат на това е настъпила щета на НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Добрев доброволно се отказа от имунитета си

Вчера обвинение беше повдигнато и на бившия министър на икономиката и енергетиката от времето на Тройната коалиция Румен Овчаров.

Във връзка с разследването за "Белене" обвиняеми също са двама бивши шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян, както и бившият министър Петър Димитров.

Като свидетел е разпитана и настоящата енергийна министърка Теменужка Петкова. От прокуратурата обявиха, че готвят още обвинения