Две компании се интересуват от реакторите от проекта "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Инвеститорският интерес обаче може да бъде удовлетворен само след като проектът бъде приватизиран и се реализира като частен, обясни тя, цитирана от БНР.
Тя посочи, че след споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" ще бъдат спестени парите за всички лихви и допълни.

Другата много важна част от това споразумение е свързана със споразумението, което подписа Министерството на финансите в качеството на представляващ българската държава и "Атомстройекспорт", в което "Атомстройекспорт" декларира, че се отказва от всякакви инвестиционни спорове срещу българската държава, обясни още Петкова и увери, че ще се направи всичко възможно да платим до 15-и декември.

Очакваме нотификацията от страна на Европейската комисия, имаме тяхното уверение, че това ще се случи в максимално кратки срокове, мисля че няма да има проблем, посочи Теменужка Петкова.

Министър Петкова съобщи, че електроразпределителните дружества и Електроенергийният системен оператор са готови за посрещане на есенно-зимния сезон.

В Суворово тя откри реконструираната подстанция "Добруджа", в която са инвестирани близо 10 милиона лева. Подстанцията е основен захранващ източник за потребителите на електроенергия за пет области в Североизточна България.