Вторият реактор на АЕЦ "Белене" също е готов на 100%. През втората седмица на ноември в Ижорските заводи ще бъде направена студената сглобка на корпуса на втория реактор. Процедурата е един от заключителните етапи преди реакторът да бъде готов за транспортиране, съобщиха от publics.bg.

От българска страна да присъстват на студената сглобка са поканени изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и бившият шеф на централата и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Николов уточни, че визитата няма нищо общо с предстоящата инспекция, която Националната електрическа компания (НЕК) трябва да направи след арбитражното решение по проекта "Белене".

Както е известно, НЕК беше осъдена да плати произведеното оборудване по проекта за втора ядрена мощност у нас на обща сума около 620 млн. евро плюс лихвите, които ще се натрупат до момента на плащането. Тя е за 100% от първия реактор и 90% от втория.

В края на септември, след заседание на бюджетната комисия в НС енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че ако проектът "Белене" се развива ще трябва да бъдат извършени допълнителни разходи.

Запитан колко би струвало довършването на 100% на втория реактор, енергийният министър каза, че това са разговори, които ще бъдат водени, след като изпълним решението на международния арбитраж.

Пак тогава министърът съобщи, че според анализите препродажба на реакторите, какъвто вариант беше обсъждан в рамките на правителствената визита в Иран, е възможна. Сумата не би покрила съществен размер от сумата, която арбитражът присъди на НЕК за плащане.