България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

Теменужка Петкова: Няма право на повече грешки с този проект

По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Компанията-доставчик на оборудването за втората атомна централа трябва да го консервира преди да го достави. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом", които са на посещение у нас. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени.

Трайков: В "Белене" трябва да се наливат 2 млрд. на година, частник не би го направил

Трайков: В "Белене" трябва да се наливат 2 млрд. на година, частник не би го направил

Платените реактори най-рационално било да отидат за други проекти на "Росатом"

България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България бе осъдена по арбитражно дело от Русия.

Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази, уточни енергийният министър.

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Борисов се срещна с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централа и какви опции има пред страната.

Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

При липса на инвеститор, част от оборудването може да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Три компании са проявили интерес към изграждането на АЕЦ "Белене". Една от тях е държавната китайска енергийна корпорация.

Теменужка Петкова обяви, цитирана от БНР, че започва проверка на всички централи, които трябва да осигурят така наречения "студен резерв". Става въпрос за мощностите, които се включват към електроенергийната система само при евентуален недостиг на ток.

Миналата година имаше известни проблеми със студения резерв, тази проверка предстои. Тя също е много важна. За първи път Министерството ще прави такава проверка и тя ще бъде проверка на място със замервания на количества.

Вече бяха извършени проверките на Електроенергийния системен оператор и на трите електроснабдителни дружества.