В периода 07 януари - 20 януари в централите ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции. Това съобщават от енергийното министерство, обявявайки резултатите от своя проверка.

От 20-ти януари до настоящия момент включително, доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества, е установила проверката на Министерство на енергетиката.

"Мариците" с рекорден добив на въглища при зимни условия

"Мариците" с рекорден добив на въглища при зимни условия

От началото на годината са добили 1 973 000 тона въглища

За да се гарантира сигурността на електроенергийната система в страната, екипи на министерството са извършили на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Проверката е съвместна със специалисти - маркшайдери. Тя е направена във връзка със задължението на централите по Наредба 11 от 2004 г. за резервите от горива.

Припомняме, че по-рано от БСП обявиха на брифинг, че положението със запасите на въглища е тежко, тъй като има хроничен недостиг. Социалистите предупредиха, че има въглища за три дни.

Електрическо напрежение между ГЕРБ и БСП

Електрическо напрежение между ГЕРБ и БСП

Герберите питат социалистите дали предлагат да се запасяваме със свещи

В съобщение до медиите от енергийното министерство посочват, че към 6 януари складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията на Наредба 11.

Освен това централите - ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ 3 - Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" имат задължения и съгласно договорите с "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

Заради трайно ниските температури и влошените зимни метеорологични условия, както и достигнатото рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, от 7 януари е активиран студеният резерв.

От министерството посочват, че заради увеличеното производство на ток се е наложило да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад. Заради ниските температури и влошената метеорологична обстановка е било създадено временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от Маришкия басейн.