Запазването на ядрената енергетика в страната и намирането на решения, свързани с проекта АЕЦ "Белене" по отношение на най-доброто използване на наличното оборудване, с което разполагаме и което е платено в края на 2016 г. Това открои министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, свързана с приоритетите на правителството в енергийния сектор.

Петкова уверява, че няма да допусне проекти като "Цанков камък"

Петкова уверява, че няма да допусне проекти като "Цанков камък"

Язовир "Цанков камък" не е опасен и хората трябва да бъдат спокойни

Във връзка с АЕЦ "Белене" Петкова допълни, че Българската държава няма ресурс, който да инвестира в реализацията на такъв проект.
Тя припомни, че необходимият ресурс е над 20 млрд лв., а България никога не е имала такъв ресурс. Такъв ресурс няма и към настоящия момент, посочи министърът.

"Това което ние трябва да направим, и това, което ще предприемем като първо действие, е да отделим активите и пасивите във връзка с този проект. Отделяйки ги в отделна компания, ние ще стартираме процедура по приватизация", обясни Петкова.

Тя посочи, че в рамките на приватизационната процедура ясно ще заявят условията си, които продължават да бъдат: Българската държава да не се ангажира в предоставяне на държавна гаранция, да не се ангажира със сключване на договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно, с предоставяне на допълнителен финансов ресурс.

До края на месец септември цялото оборудване ще бъде в България. "До тогава ние трябва да имаме много ясна визия по отношение на това как ще бъде оползотворено по най-добрия начин това оборудване, така че парите на българския данъкоплатец, които са инвестирани в този проект, които до момента са приблизително 3 млрд. лв, да бъдат използвани по най-добрият начин", каза Петкова. По думите й, няма право на повече грешки с този проект.

Тя припомни, че в края на миналата година сме платили 1 млрд. и 176 млн. за оборудването за "Белене", поръчано през 2008 г.

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Борисов се срещна с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак

"Поръчано оборудване при положение, че не е имало сключен договор за реализация на този проект, не е имало яснота как ще се финансира, не е имало яснота колко ще струва", коментира Петкова.
По думите й, ако не се намери решение за това как да се използва оборудването, рискуваме всички тези разходи "да бъдат отнесени в загуба".

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

При липса на инвеститор, част от оборудването може да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Като изключително важно Петкова определи и удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Друга важна част е увеличаването на мощността на тези блокове до 104%, уточни Петкова. През есента на тази година предстои да бъдат извършени тестове по отношение на увеличаването на мощността на 6 бл. на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на енергетиката посочи като важна част от работата на министерството радиоактивните отпадъци. През 2005г. България е поела ангажимент, свързан с изграждането на площадка за съхранение на отпадъци - "Радиана". Предстои в най-скоро време - в края на август месец, да статира строителството на площадката.

Приватизацията на "Белене" - единствен шанс, отсече Борисов

Приватизацията на "Белене" - единствен шанс, отсече Борисов

Другата седмица премиерът инспектира площадката и реакторите