Подобни проекти като "Цанков камък", които са икономически неефективни, повече никога няма да се повторят в българската енергетика. Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на правителството в енергийния сектор.

Петкова увери, че язовир "Цанков камък" не е опасен и хората трябва да бъдат спокойни. По думите й в момента НЕК извършва планов ремонт, който е свързан с коритото на р.Гашня, и друг ремонт, свързан с геомембраната на язовира. Вторият ремонт не е планов, но се налага поради промени в геомембраната, обясни Петкова.

"Не е пукната чашката", подчерта енергийният министър.

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

Теменужка Петкова: Няма право на повече грешки с този проект

Във връзка с твърденията, че проектът е ненужен, Петкова заяви, че това дали е нужен или не, е било определено от нейни колеги. "Това, което може да се предприеме, е да се следи, езовирът да е безопасен и хората да бъдат спокойни." На второ място, според Петкова, този язовир трябва по някакъв начин да връща разходите, които са извършени за него.

Петкова допълни, че през 2012 г. са извършени поредица от проверки в НЕК. Една от тях е била свързана с проекта "Цанков камък". По думите й договорът за този проект е сключен с австрийската компания "Алпина" през 2003 г.
"Не е проведена обществена поръчка, тъй като тук става въпрос за международно споразумение, по силата на което ще се реализира този проект", каза Петкова.

Изплащаме "Цанков камък" стотици години, тревожат се ГЕРБ

Изплащаме "Цанков камък" стотици години, тревожат се ГЕРБ

Дали този проект, който струва 1 млрд. лв. е бил необходим

Законът за обществените поръчки прави изключение, когато става дума за такъв тип проекти, но през октомври 2005 г. се подписва едно допълнение. На неговата база се извършват допълнителни разходи, които са свързани с изместването на пътя Девин - Михалково.
За тези дейности е договорена цена от 41 млн.евро. В рамките на проверка е било установено, че при този тип действия е налице много сериозно нарушение на законодателството в областта на обществените поръчки, посочи още енергийният министър.

"Изключението от Закона за обществени поръчки се отнася единствено за хидровъзела, но не и за изграждането и реабилитирането на път", каза Петкова.

Белене” и „Цанков камък” изяли парите на НЕК според ексминистър на ГЕРБ

Белене” и „Цанков камък” изяли парите на НЕК според ексминистър на ГЕРБ

Oбщо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина

Тя каза, че прокуратурата е компетентният орган, който трябва и ще се произнесе по отношение на това кой какви деяния е извършил. Държавното обвинение ще каже кои са отговорните лица, посочи още тя.

В докладите, които Агенцията за държавна финансова инспекция е направила, са посочени периоди, лица и действия. Тогава, по думите на Петкова, се е установило, че около 200 млн. са били разходите, които са извършени, без да бъдат проведени обществени поръчки.

"Цанков камък" "ни струва" 1 100 дка гори

"Цанков камък" "ни струва" 1 100 дка гори

80% от водния капацитет на язовир "Цанков камък" е запълнен

Припомняме, вчера от ГЕРБ внесоха официално сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", след като миналата седмица обявиха това. Включително премиерът Бойко Борисов коментира проекта като "поредните милиарди, които са изхарчени напразно", подобна на коментарите му към проекта АЕЦ "Белене" преди години.

Освен това тази сутрин лидерът на социалистите Корнелия Нинова се закани да съди всички, които замесват името й с проекта "Цанков камък", а от ДПС излязоха с прессъобщение, в което отричат по какъвто и да е било начин почетния лидер на партията Ахмед Доган да е свързан с проекта.