Ако не бяха "Белене" и "Цанков камък", по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона депозит.

Tова заяви на пресконференция в Хасково депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев в отговор на днешния брифинг на Драгомир Стойнев за хаоса в енергетиката.

По думите на Добрев общо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина. „В този смисъл сегашното състояние на НЕК е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства. Имаме над 2500 мегавата ВЕЦ-ове, а "Цанков камък" е 80 мегавата, или 3% процента. Затова можем да кажем, че той е излишен. Ако не беше спрян АЕЦ "Белене", всеки месец щяха да се трупат нови десетки милиони задължения", посочи Добрев.

Това заяви, че не знае бившият шеф на БЕХ Андонов да е бил упълномощаван за разпореждане с активи на БЕХ. Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ, защото БЕХ няма ВЕЦ-ове, а и от 2010 година всяка продажба на дълготрайни материални активи се извършва от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

По повод забавеното разделяне на НЕК от ЕСО Добрев заявява, че то е трябвало вече да бъде факт.

"За това разделяне имаше избран международен консултант. Ако той не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", подчерта ексминистърът.
По думите на Добрев санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство.

Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено, до санкции няма да се стигне", допълни Делян Добрев.

Припомняме, НЕК трябва да плаща по 9 хил. евро дневно за забавеното разделяне с ЕСО.