Изплащането на "Цанков камък" ще продължи стотици години. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която заедно с колегата си Александър Ненков, внесоха сигнал до главния прокурор за проекта "Цанков камък", както се заканиха и миналата седмица.

Атанасова уточни, че нямат необходимата експертиза, за да преценят дали въвеждането му в експлоатация на това съоръжение и този проект ще се изплати и за колко време би станало това.

"Смятаме обаче , че ще има отрицателна норма на възвращаемост, защото експерти твърдят, че изплащането ще продължи стотици години", каза Атанасова. Тя подчерта, че през последната седмица се е разбрало, че този проект е въведен в експлоатация и само няколко години след това се налага ремонта му, тъй като може да се окаже, че е опасен за населението с оглед на вместимост, спукана чашка или пропускливостта и т.н.

Белене” и „Цанков камък” изяли парите на НЕК според ексминистър на ГЕРБ

Белене” и „Цанков камък” изяли парите на НЕК според ексминистър на ГЕРБ

Oбщо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина

Припомняме, по повод намеренията на ГЕРБ лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Борисов да включи и себе си в сигнала до главния прокурор, тъй като проектът макар и започнат при правителството на Сакскобургготски, е завършен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

От ГЕРБ смятат, че е редно да се направи една задълбочена проверка. Атанасова изрази надежда, че скоро обществото ще разбере дали този проект, който струва 1 млрд. лв. е бил необходим и дали с оглед на неговата поддръжка ще са необходими още средства.

Атанасова припомни, че този проект е реализиран по времето на Тройната коалиция, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а зам.-министър Корнелия Нинова.

Станишев „натопи” Симеон за „Цанков Камък"

Станишев „натопи” Симеон за „Цанков Камък"

Лидерът на социалистите "протегна ръка" към АБВ

"Считам, че сега е моментът и г-жа Корнелия Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган би трябвало да се занимава и с една такава сделка, каквато е проектът "Цанков камък", коментира още Атанасова.

Мотивът да се внесе този сигнал е, че се забелязва един рецидив, посочи Александър Ненков. По думите му именно хората, които говорят най-много за паралелна държава и Нинова в частност, са примери за "не паралелна държава, а за явен принцип по какъв начин нецелесъобразно се разходват немалко средства.

Ненков даде пример и с други проекти, които са за милиарди -".

"Тук не става въпрос за суджуци, не става въпрос за някоя сделка в НДК или за ремонт. Тук става въпрос за милиарди лева, които идват от данъкоплатците", подчерта Ненков.

По думите му за миналата година  приходите от продажбата на електроенергия на "Цанков камък" са 15млн. лв.

"Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн.лв", каза още Ненков.

Борисов реже претенциите за "Цанков камък"

Борисов реже претенциите за "Цанков камък"

Стартираха преговорите между "Алпине" и правителството