Междинният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" представя 90 варианта само за песимистичния сценарий. Това каза председателят на екипа, изготвил доклада, проф. Александър Тасев, на извънреден брифинг в отговор на нападките за истинността на доклада, представен преди две седмици в присъствието на министър Теменужка Петкова.

Александър Тасев беше категоричен, че не е оказван натиск върху БАН от страна на правителството. "90 варианта има само за песимистичния сценарий, започнахме с него, за да не ни обвинят, че започваме с най-оптимистичния. За него има още около 90 варианта". Нищо от това, което е предадено на 15 септември, не е махнато от окончателния доклад, категоричен беше Тасев.

Тасев каза, че още днес ще напише писмо до ръководството на БЕХ, за да получи разрешение на сайта на БАН да се пусне целия текст на доклада за АЕЦ "Белене" и обосновката към него. Според Тасен именно незнанието и липсата на поглед върху цялото изследване поражда напрежение.

5 партии зоват Петкова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

5 партии зоват Петкова да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Когато докладите са тайни, гражданите винаги плащат

"Аз се надявам разумно да бъде прието нашето искане", заяви Тасев по повод разрешението, но без да посочи дали има увереност, че това ще стане.

Той се противопостави на внушенията, които се правят, че БАН не разполага с експертния потенциал да се занимава с такива изследвания. Освен ръководния екип, в изготвянето на доклада са били ангажирани експерти от БАН (над 90%), плюс водещи енергийни експерти.

Тасев даде за пример екипите от Световната банка, на чийто анализи всички вярват, които се състоят от трима външни експерти и останалите, наети от съответната страна.

"Не бива БАН и нейния експертен потенциал да бъде пренебрегван и обиждан по този начин", възмути се Тасев и изрази убеденост, че на всички въпроси ще се даде точен отговор след публикацията.

"Няма такова нещо - някой да ни е казал правете това и това", отсече той.

"Ние не казваме стройте "Белене", а казваме, че при определени показатели и параметри, този проект е жизнеспособен. Ние не можем да кажем какво да се предприеме нататък", категоричен бе Тасев.

Разиграни са всички възможни варианти за АЕЦ "Белене". Само песимистичният вариант съдържа около 90 комбинации.

Тасев обясни няколко пъти, че по договор са имали краен срок да представят резултатите до 15 септември, но времето не е стигнало за всички сценарии и първоначално са представени временни резултати.

В междинния доклад по договора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) Българската академия на науките (БАН) е дала единствено най-негативния вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" с уговорката, че след това ще бъдат разработени всички други варианти.

В първия доклад на академията са били взети предвид възможно най-високите разходи и най-ниските цени на електроенергията, а при тези предпоставки централата не е жизнеспособна. Това е най-песимистичният вариант, обясни експертът. След 15 септември, когато е предаден междинният доклад, учените са разгледали и другите варианти за изграждането на централата, включително и пренасяйки модела на АЕЦ "Пакш" 2.

АЕЦ „Белене“ - финансово неустойчив при три сценария за сектора

АЕЦ „Белене“ - финансово неустойчив при три сценария за сектора

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията

Крайният вариант на доклада беше представен публично в средата на ноември. В него има анализирани 90 варианта за реализацията на централата.

Тасев беше категоричен, че централата може да се изпълни единствено на пазарен принцип и допълни, че решението не е на БАН, а на правителството.

На Овчаров му е смешно, кой и как е бил против, а сега е "за" АЕЦ "Белене"

На Овчаров му е смешно, кой и как е бил против, а сега е "за" АЕЦ "Белене"

Смята, че икономическите ползи от АЕЦ "Белене" са безспорни и в крайна сметка атомната централата ще се случи