Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пред посланиците от ЕС в България основните приоритети и предизвикателства пред развитието на българския енергиен сектор. Разговорът се проведе по инициатива на румънското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Посочи и компаниите, които проявяват интерес към проекта

Петкова запозна посланиците на ЕС с приоритетите пред родната енергетика. От своя страна те отправиха към министъра повече от 15 въпроса, като основният им интерес бил свързан с проекта за АЕЦ "Белене", цените на електроенергията на борсата, разширяването на газопреносната мрежа в страната и проучванията в черноморския шелф и други, информира МЕ.

От пресслужбата на енергийното ведомство обаче не посочват в съобщението си какви точно са били въпросите към Петкова, кои са били адресантите на запитванията, както и какви отговори е дала Петкова.

С оглед на чувствителните теми екипът на news.bg поиска от Министерството на енергетиката по-конкретна информация за въпросите към Петкова.

Отговорът на енергийното министерство може да видите тук.

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Процедурата за "Белене" да започне до края на февруари, иска правителството

Сред приоритетите на енергийния ни сектор в хода на срещата Петкова посочи съдбата на въглищните ни централи. Тя информира посланиците на ЕС, че МЕ има проект на интегриран план "Енергетика-Климат", в който е заложено въглищните ни централи да функционират със сигурност до 2030 година, с хоризонт за експлоатация до 2050 година.

По думите на Петкова причината е, че въглищата са местен ресурс, достатъчен за още 60 години. Тези централи осигурявали до 60% от електроенергията в страната през зимата, а в сектора били инвестирани и сериозни суми за сероочистващи съоръжения.

Припомняме, страната ни се надява да получи дерогации от ЕС по новата евродиректива, която задава по-високи екоизисквания към централите на въглища.

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, категорична министър Петкова

Енергийният министър коментира и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, който е във фокуса на вниманието както на европейско равнище, така и в България.

Според Петкова ключов в това отношение е интерконекторът Гърция-България, който е и сред седемте водещи приоритети на ЕС в енергийната област. Предстои финализирането на три ключови обществени поръчки за реализацията на проекта и реалното му строителство ще стартира през месец май, така че да бъде въведен в търговска експлоатация през 2020 година, информира министърът.

Тя поясни пред посланиците от ЕС, че България ще участва чрез "Булгартрансгаз" ЕАД в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Така ще можем да доставяме природен газ и от по-далечни източници - САЩ, Алжир, Катар и други.

Сигурността на доставките е основен приоритет, по който работи правителството и в областта на електроенергетиката, подчерта още ресорният министър, давайки за пример изграждането на електропроводите между България и Румъния, България и Гърция и България и Сърбия, които ще съдействат за изпълнение на целите на ЕС за постигане на поне 15% междусистемна свързаност.
Интегрирането на пазарите на електроенергия е гаранция за изпълнение на един от основните енергийни приоритети на ЕС - постигане на напълно функциониращ вътрешен енергиен пазар. В тази насока България работи активно за обединяване на пазарите със съседните държави, по-специално с Румъния и Гърция. Надяваме се до края на 2020 г. да има конкретни резултати от тази дейност с Румъния, а с Гърция това предстои след създаването на пазар "Ден напред" при тях, каза Петкова.