България не е готова да замени въглищните централи с друг тип производители. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с представители на Международния валутен фонд.

Тя изтъкна стратегическото значение на ТЕЦ-овете за енергийната сигурност и конкурентоспособността на икономиката и посочи, че произведената от тези базови мощности електроенергия представлява над 40% от цялата електроенергия в страната, като през зимата този процент достига до 60.

Според нея непрекъснатото поскъпване на въглеродните емисии е сериозно предизвикателство пред работата на тези централи. В рамките на 2018 г. цените са нараснали от 8 до 22 евро/тон, посочи тя.

В рамките на разговора енергийният министър подчерта, че в управленската програма на българското правителство са залегнали основните приоритети на ЕС в областта на енергетиката- сигурност на снабдяването и диверсификация на източниците и маршрутите.

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Това означава сигурност на доставките, конкурентни цени и съответно конкурентни икономики

За целта правителството работи активно по няколко проекта за разнообразяване на енергийните източници и осигуряване на конкурентни условия в цяла Югоизточна Европа.

Предстои стартът на изграждането на междусистемната връзка Гърция-България, която е част от Южния газов коридор, посочи Петкова и допълни, че тази връзка ще даде възможност за алтернативни доставки от каспийския регион. Министърът не пропусна да спомене и предстоящото участие на страната ни в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, както и търсенето на природен газ в черноморския шелф.

По отношение на проекта АЕЦ "Белене" министър Петкова разясни пред представителите на МВФ основните етапи на процедурата за избор на стратегически инвеститор, която се очаква да бъде обявена през февруари.

Румен Петков зове да не се участва в терминала край Александруполис

Румен Петков зове да не се участва в терминала край Александруполис

Според него несигурността на хората се дължи на системните конфликти, инициирани от САЩ

Българската държава разполага с площадка за централата, оборудване, лицензи, изтъкна тя и изброи компаниите, които до момента са проявили интерес към проекта - китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската "Фраматом", както и американската "Дженерал електрик", която би могла да е инженер на проекта и доставчик на турбините и трансформаторите.

Енергийният министър представи и напредъка относно либерализацията на електроенергийния пазар в страната. Създаването на Българската независима енергийна борса през 2015 г. и включването на различни сегменти за търговия осигуряват широки възможности за пазарна реализация на произведената електроенергия, подчерта Петкова.

Петкова обяснява за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Петкова обяснява за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Пред комисията по енергетика