Отминаващата 2018 е завършекът на една тенденция от последните десетилетия - задълбочаването на управленската и социалната криза. С такъв извод завършва годината политическа партия АБВ.

Държавата е абдикирала от своите ключови задължения и пропада все повече, страната се намира в пълен икономически застой и безпътица. Като примери за кризата зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева посочи здравеопазването, социалната система, образованието, демографската криза.

"Българските села, които са оставени на произвола, а защитата на българските граждани е поверена в частни ръце с откритото признание, че държавата не може да се справи с проблеми като битовата престъпност и корупцията", заяви Ганчева. Тя подчерта, че на ключови позиции продължава да има некомпетентни и корумпирани хора и национални предатели. Пример за това са скандалите с Търговския регистър, застрахователя "Олимпик", увеличаването на застраховката "Гражданска отговорност", но на този фон се случва и поредната наглост - назначаване за представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие досегашната шефка на КФН - Карина Караиванова. Според АБВ битката за възстановяване на държавността в България минава задължително през обръщане към позабравените принципи на солидарността, социалната справедливост и родолюбието.

Председателят на АБВ Румен Петков също разкритикува основно енергийната политика, като определи като абсурд променената за пореден път от парламента Енергийна стратегия на България, с което се предвижда 20 процентово участие на страната ни в изграждането на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Той посочи, че съоръжението е частно и лишено от всякаква перспектива, особено предвид ограничените му възможности и обвързващите клаузи на договора.

По-думите му Гърция разполага с друг огромен държавен терминал, предлагащ изключително добри условия. "По същество в момента българската държава тръгва да финансира "Капелузос груп" и това трябва да спре веднага. В случая парите на всички български данъкоплатци няма да отидат за енергийна сигурност, а за финансирането на едно частно съоръжение в Гърция. Това е обличане на корупционни практики в парламентарни решения", посочи той и допълни, че по този начин, в разрез с всички пазарни и икономически принципи НС задължава правителството и "Булгартрансгаз" да участва в губещото начинание.

В заключение председателят на АБВ посочи, че хората в България и Европа се чувстват несигурни, което е една от причините за сериозните протести. "Тази несигурност идва от системните конфликти, които се инициират от САЩ", заяви Румен Петков и изброи търговската война с Китай, американски военен кораб в Черно море, мачкането на ООН, оттеглянето на Съединените щати от екологичните споразумения, гласувани от 200 държави, системната агресия спрямо Русия и то без никакви аргументи, като се започне от случая "Скрипал" и се премина през случая "Кашоги".

Стигаме и до най-бруталния за нас българите случай на американска намеса за последните няколко месеца. Косово обявява намерение да сформира своя армия, което е в противоречие с всички предварително договорености за признаването му, включително и от България. Въпреки това Съединените щати немедлено подкрепят Косово с ясното съзнание, че това може да предизвика война на Балканския полуостров", коментира Румен Петков и допълни, че е абсолютно недопустима и намесата на САЩ в православието и по-конкретно подкрепата им за създаването на Автокефална църква на Украйна.