Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания "Фраматом" Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип.

В тази връзка в Министерството на енергетиката е разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота.

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев

В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Леливър подчерта, че от страна на "Фраматом" е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване.

По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019-та година.

"Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", допълни тя.

До дни е готов докладът за АЕЦ "Белене"

До дни е готов докладът за АЕЦ "Белене"

Френската ядрена компания "Фраматом" има интерес към "Белене"