Търсим стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Това стана ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната комисия в парламента.
Проектът ще се реализира на пазарен принцип. Може и други кандидати да се включат с миноритарен дял. Няма да участваме с държавна гаранция, увери за пореден път министър Петкова.

Български компании ще могат да участват в дейности по реализация на проекта. До 10 милиарда евро е стойността на проекта и той може да се реализира до 10 години.

Петкова обяснява за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Петкова обяснява за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Пред комисията по енергетика

Възможно е и за по-кратък срок да се реализира. Няма да сключваме дългосрочни договори за изкупуване на енергията от бъдещата централа.

Темата АЕЦ "Белене" трябва да е максимално прозрачна, каза шефът на енергийната комисия Делян Добрев.

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев. За пореден път гледаме едно нищо, недоволен е той. Колегата му Атанас Костадинов сравни строежа с деветстепенно меню. Петкова отговори категорично: "Колкото по-степенно меню, толкова по-изискано.".

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

Липсва предястието, притесни се червеният депутат и бивш председател на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков. Да се опитаме да направим нещо добро за България, ако не можем - поне да не пречим, посъветва Теменужка Петкова опозицията.

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

НЕК трябва да плати €32 млн. на "Уорли Парсънс нюклиър сървисис"

Това е сложен проект, аргументира се тя. Министърът иска нещата да са устойчиви. Не сме закъснели драматично, успокои Петкова.

Кабинетът има готовност да даде старт на процедурата за строеж на АЕЦ Белене още в началото на 2019 година, стана ясно от думите на енергийния министър.

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа
Обновена

Процедурата за АЕЦ "Белене" ще мине през 9 етапа

Сред подалите писмен интерес са китайска, френска и корейска компания

Депутатът Рамадан Аталай от ДПС има повече въпроси след чутото. Каква е крайната цел - искате ли да има АЕЦ "Белене" или не искате, недоумява депутатът. Този проект не е същият проект, продължи с анализите Аталай.

Какво му има на този проект, прокълнат ли е, попита още той. Не трябва да правите деветстепенно или дванайсетстепенно меню, настоя Рамадан Аталай. Менютата трябва да изчезнат, настоя депутатът от ДПС.

Припомняме, на 7 юни 2018 г. бе вдигнат мораториума върху изграждането на втора атомна електроцентрала в България - АЕЦ "Белене".

В парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.

Мораториумът бе наложен по време на първия кабинет "Борисов" през 2012 г., а бе отменен от третия кабинет - също "Борисов", но през 2018 г. Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

До началото на деня енергийният министър Теменужка Петкова не е обявила начина за откриване на инвеститор. По време на заседанието на българо-руската икономическа комисия, която се проведе в Москва, руският енергиен министър Александър Новак потвърди интереса на Русия да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене".

На 31 октомври изтече срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". По-рано, на 30 август, от БУЛАТОМ заявиха, че искат държавна гаранция за строежа на втора атомна електроцентрала в страната.

Подобно условие в проекта не е включено. Според решението на парламента от 7 юни 2018 г., с което бе вдигнат мораториума върху строеж на АЕЦ "Белене", той трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции.