Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак потвърди интереса на Русия да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене".

Новак се срещна с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, която е в Москва за 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на родното ведомство.

Сътрудничеството с "Росатом" обсъди Петкова в Москва

Сътрудничеството с "Росатом" обсъди Петкова в Москва

Изказването бе направено при откриването на шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия

Пред руския енергиен министър Петкова е споделила, че българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с "Росатом", който е конструктор на АЕЦ "Белене" и производител на оборудването за централата.

Освен това двамата министри обсъдили още развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката. Те също така са потвърдили съществуващия потенциал за задълбочаването на сътрудничеството в сферата.

„Росатом“ поиска да участва в АЕЦ „Белене“

„Росатом“ поиска да участва в АЕЦ „Белене“

Под всякаква форма, каквато определи българското правителство...

В рамките на провелото се заседание Петкова се е срещнала и с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" г-н Алексей Лихачов. Двамата обсъдили ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

В хода на срещата Петкова информира г-н Лихачов за приетото през месец юни решение на НС, че до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

Строежът на АЕЦ "Белене" да започне веднага, зове Румен Петков

Строежът на АЕЦ "Белене" да започне веднага, зове Румен Петков

Над 4 200 животни са избити за месец в Странджа по незаконна заповед на БАБХ

По думите на Петкова разработването на процедурата е на финален стадий.

Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

"Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава", заяви Лихачов.

НЕК продава ротор високо налягане на АЕЦ "Козлодуй"

НЕК продава ротор високо налягане на АЕЦ "Козлодуй"

Роторът е от старото оборудване за АЕЦ "Белене"