Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да участва в проекта АЕЦ "Белене" под всякаква форма, каквато определи българското правителство, предаде БГНЕС.

Пред български журналисти първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров приветства намерението за възобновяване на проекта.
Той акцентира върху изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Мораториумът беше въведен през 2012 г. именно от ГЕРБ

"Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ "Белене". Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина." - коментира Комаров по време на форума "Атомекспо 2018", който се провежда в Сочи.

"Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас - като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България." - допълни той.

Демократична България вижда в АЕЦ Белене рестарт на кражби и завой към Кремъл

Демократична България вижда в АЕЦ Белене рестарт на кражби и завой към Кремъл

Според тях, това е измама спрямо дясно-центристките избиратели и са в готовност за протестни действия

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че "Росатом" са конструктори на проекта, производители на оборудването.

"Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от "Росатом". Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем." - посочи тя.