Демократична България смята, че исканото от министър-председателя Борисов възобновяване на прекратения проект АЕЦ "Белене" е завой към Кремъл и рестарт на кражбите.

Те считат, че възобновяването на този "опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси".

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Мораториумът беше въведен през 2012 г. именно от ГЕРБ

Демократична България отправя следните въпроси към министър-председателя Бойко Борисов:

- какво ви принуждава да поискате отмяна на мораториума, след като вие сам определяте проекта, като сеизмично рисков и при положение, че докладът, който поискахте от БАН не доказва нуждата от допълнителни мощности нито в България, нито в региона?

- защо след 2009 г., повече от две години, не спирахте проекта при положение, че имахте парламентарно мнозинство и допринесохте за натрупването на нови плащания в допълнение на прахосаните и откраднати милиарди от джоба на българския данъкоплатец?

- защо по време на 10-годишното управление на герб не беше направено нищо за осветляването и наказването на виновните, ощетили България с милиарди от проект, който вие сам окачествихте като "гигантски измами" от правителството на вашите предшественици Сакскобургготски и Станишев, а вместо това искате да възобновите начинание което се основава на тези измами?

- защо не обжалвахте решението на арбитража, въпреки нашите настоявания и аргументи от сериозни юристи. Защо платихте оборудването? Планирахте ли още тогава да рестартирате проекта?

Според Демократична България възобновяването на АЕЦ "Белене" е измама спрямо дясно-центристките избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

Демократична България ще отстоява интересите на гражданите и е в готовност за протестни действия в случай, че проекта АЕЦ "Белене" бъде възобновен.

ВМРО иска рестарт на АЕЦ "Белене"

ВМРО иска рестарт на АЕЦ "Белене"

Очакваме българското правителство да започне процедура

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а днес министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

Очаква ни недостиг на електроенергия и ръст на цените, според международни експерти
Обновена

Очаква ни недостиг на електроенергия и ръст на цените, според международни експерти

За 2027 г. в региона може да има дефицит между 35 и 150 тераватчаса на година