ВМРО - Българско национално движение подкрепя всяка стъпка към енергийна независимост, както и към стабилен икономически растеж, в който и да било регион на страната.

С такава теза от ВМРО искат вдигане на мораториума върху строителството и рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" от страна на правителството.
"Очакваме българското правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите", се посочва в позицията на ВМРО.

До дни е готов докладът за АЕЦ "Белене"

До дни е готов докладът за АЕЦ "Белене"

Френската ядрена компания "Фраматом" има интерес към "Белене"

Според тях интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор.

Според тях "Белене" е сериозен стратегически обект, който е важен за цялата държава. Строежът на АЕЦ-а не само ще даде нови работни места, но и ще бъде инвестиция в един високотехнологичен сектор, инвестиция, която би дала на България нови позиции на енергийния пазар в Европа.

Китай потвърди интереса си към проекта „Белене“

Китай потвърди интереса си към проекта „Белене“

Оборудването се съхранява съгласно инструкциите

От ВМРО ще направят предложение и до коалиционните си партньори това да стане позиция на Обединените патриоти.

Припомняме, ВМРО като позиция беше срещу затварянето на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Също така бяха и сред инициаторите на референдума за продължаване строежа на "Белене". Според ВМРО след като се е наложило да заплатим милиарди за двата реактора и незавършеното строителство, би било липса на здрав икономически разум просто да забравим тези пари и да не търсим възвращаемост от тях.

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Мораториумът беше въведен през 2012 г. именно от ГЕРБ

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" беше въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а днес министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година  Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

Иван Костов отхвърли доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

Иван Костов отхвърли доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

Еленко Божков видя и някои окуражаващи констатации

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.