Ако сега не започне изграждането на ядрената централа АЕЦ "Белене", ние приключваме. Хората, които допуснат България да си купува руска газ от Турция, са политически престъпници. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков на брифинг в централата на партията.

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

Осъдиха България заради АЕЦ "Белене"

НЕК трябва да плати €32 млн. на "Уорли Парсънс нюклиър сървисис"

Петков призова за незабавно започване на проекта за АЕЦ "Белене" и за всички мерки за пряко купуване на руска газ от Русия. Според него, това трябва да бъде въпрос на европейска политика.

"България трябва да впрегне всичките си институции и да защити интереса си да гарантира Европа през България да си купува газ пряко от Русия, а не да плащаме на нашите братя и сестри в Турция таксата за пренос и оскъпяването, което те ще сложат така или иначе", апелира Петков.

Трябва да престанем да търсим виновните вън от България, категоричен бе Румен Петков.

Няма да има АЕЦ "Белене", уверен е Светослав Малинов

Няма да има АЕЦ "Белене", уверен е Светослав Малинов

По думите му България е "болката" на Путин

В какво е излъгал президентът на Русия Владимир Путин, запита шефът на АБВ, визирайки изказването на Путин, който се надява Европа да не постъпва като България при реализацията на проекта за газопровод "Северен поток-2" - да се откаже от участие в "Южен поток" и след това да се опита да се включи в него.

Борисов ще остане в историята с унищожаването на три енергийни проекта

Борисов ще остане в историята с унищожаването на три енергийни проекта

България можеше да бъде друга страна, сметна Румен Овчаров

Румен Петков припомни изказването на премиера Бойко Борисов през 2015 г., в което той е казал, че е натискан от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън да спре трите проекта - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис".

"Турски поток" неизбежно ще стане български

"Турски поток" неизбежно ще стане български

Проектите за газови хъбове "растат" в Европа като гъби след дъжд

"Какъв е резултатът днес. Сега отиваме да си купуваме руска газ от Турция", ядоса се Петков и припомни, че Турция вече е договорила строителството на две ядрени централи и започвала договарянето на трета.

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Причината е чума по дребните преживни животни

Относно чумата по дребните преживни животни Румен Петков припомни, че повече от 4 200 животни са били избити за един месец в Странджа и то с напълно незаконна заповед на д-р Дамян Илиев.

"Не може тук някой да се вдигне, да иде и да гушне някоя овчица и козица... Това е грозната спекула с трагедията на хората", захапа лидера на червените Румен Петков.

Според него е нужно специална комисия, оглавявана от вицепремиер, да следи дейността на БАБХ и най-накрая да се прецени дали да се предприемат действия по евтаназиране на животни.

Главният прокурор Сотир Цацаров трябва да предприеме мерки, защото законът е грубо нарушен, призова шефът на АБВ и добави, че резултатът от избиването на дребните преживни животни е катастрофален.

"Съсипахме човешки животи и не бихме могли да останем безпристрастни, безучастни и без отговорност", уточни Петков.
От АБВ обвиняват и неадекватността на европейските органи и институции за чумата по дребните преживни животни. България трябва да защити своя национален интерес, зоват от партията.

Доц. Христо Михайлов от своя страна допълни, че Комисията която е подписала евтанизирането на всички животни, се е състояла от петима души, а четири от подписите са били само на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев.
Според АБВ Илиев защитава интересите на едрите животновъди и поискаха неговата оставка.

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Публикуваха заповедта за евтаназирането на животните от второто огнище на чума

Второ огнище на чума по дребните преживни животни в Ямболско

Българската поговорка гласи, че пилците се броят на есен. Директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев показа какво може да излюпи и нека да си ходи веднага, Христо Михайлов.

БАБХ се провалила с гръм и трясък в своята позорна и вулгарна политика в развитието на българското животновъдство. Михайлов призова отново Агенцията да излезе и да каже отново има ли чума по дребните преживни животни, в кои райони и какви обективни последващи мерки взима за чумата по дребните преживни животни",

"Играем си на иди ми-дойде ми. Така не се прави устойчива политика, а се настанява импотентност и безхаберие по болестите на дребните преживни животните в страната", ядоса се доц. Михайлов и добави, че БАБХ не разполага с научен потенциал.

От АБВ искат и среща със земеделския министър Румен Порожанов през следващата седмица, на която ще се настоява за възстановяване и извеждане на Националната ветеринарна служба, като самостоятелен независим орган от БАБХ.

От АБВ са против плоския данък. Проблемът на двете парламентарните политически сили - ГЕРБ и БСП е, че гледат на данъчната политиката като на фиск, а не като на интерес на гражданите, посочи Петков.