Финансовият министър Владислав Горанов е скептичен към идеите за промяна на данъчно-осигурителния модел. С такава позиция той се включи в дискусията, организирана от КНСБ по повод 10 години от въвеждането на плоския данък. Преди Владислав Горанов в темата се включиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, бившият премиер Иван Костов, финансисът проф. Гарабед Минасян и др.

Според Владислав Горанов в дебата обаче липсва позицията на тези, които защитават плоския данък. Все още не е поставена темата в коалиционния съвет, уточни той.

Иван Костов препоръча възстановяване на данъчно-осигурителната система от преди 2001 г.

Иван Костов препоръча възстановяване на данъчно-осигурителната система от преди 2001 г.

Според проф. Минасян плоският данък увеличава административните удобства

Ако проблемът за премахването на плоския данък бъде разрешен с прогресивна скала и необлагаем минимум върху минималната работна заплата, то бюджетът ще загуби между милиард или два милиарда лева.

Това ще засегне много повече хора с данъчна тежест, отколкото би ги освободило, уточни Горанов и добави, че хората понякога са недостатъчно информирани.

Ако се стигне до такъв вариант, то с 50% ще трябва да увеличим данъка върху доходите на физическите лица, отсече финансовият министър.

Той призова да се разгледа как една промяна ще окаже влияние върху целия фискален модел.

КНСБ иска ревизия на плоския данък

КНСБ иска ревизия на плоския данък

Необлагаем минимум, равен на МРЗ, и плосък данък върху доходите отгоре