400 милиона е доста занижена сума, ако изчислим евентуалния транзит от 63 милиарда кубични метра газ през България по сегашната транзитна такса, по която Русия изпраща транзита за Турция, то сумата е около 600 милиона долара годишно.

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по Нова телевизия във връзка с обявеното от руския президент Владимир Путин решение да се спре изграждането на „Южен поток".

Загубите за България са очевидни, те са не само финансови, те са и геостратегически и чисто политически, смята той. Ако 30% от транзита на руски газ минава през България, дали Русия също няма да бъде зависима от България, попита той.

Много пъти съм казвал, че за страна като България осигуряването на енергийната независимост, ако към това бяхме добавили петролопровода Бургас-Александруполис, то очевидно, че страната ни си гарантираше енергийната независимост без да харчи никакви средства, смята той.

Той коментира и думи на Мартин Димитров, че Путин не се отказал от „Южен поток", а е било тактика и извиване на ръце.

Това е пък още по-тъжно, ако се е случило. Някъде прочетох, че целият газ през „Южен поток", 63 милиарда кубични метра газ, ще бъде пренасочен за Турция, но очевидно господин Димитров е пропуснал дребния факт, че в тези 63 милиарда влизат и сегашните 17 милиарда транзит, които преминават през България, обясни Овчаров.

Тези 63 милиарда ще преминат през Турция, тоест България се изключва като транзитираща страна, ние ставаме просто едно пространство, територия, поясни той.

По отношение на извиването на ръцете, бившият енергиен министър заяви, че това вече е било слушано през 1998 година.

Тогава едни такива експерти като Мартин Димитров казваха, че въобще не може да има „Син поток", да бъде построен, Русия блъфира с това, само че Русия си построи тръбите на „Син поток" и то с транзитните такси от количествата, които трябваше да минат през България. Сега България трябваше да транзитира за Турция 28-30 милиарда, а ние транзитираме два пъти по-малко. Така че, ако например правителството на Иван Костов остана в историята с криминалната приватизация и унищожаването на ядрените блокове в АЕЦ „Козлодуй", то правителството на Борисов и ГЕРБ, с подкрепата на такива клакьори като Мартин Димитров, ще остане в историята с унищожаването на три енергийни проекта, чрез които не само България можеше да излезе от икономическата криза, но би била една друга страна, заключи той.

По-рано Овчаров заяви в интервю за ТАСС, че България не се е проявявала като надежден партньор по отношение на „Южен поток". По думите му страната ни няма да получи никакви компенсации за спирането на потока.