Министерството на земеделието, храните и горите публикува заповедта на БАБХ за евтаназирането на животните в констатираното второ огнище на чума по дребните преживни животни в град Болярово, община Болярово, област Ямбол.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви на брифинг, че действията по умъртвяването на животните ще бъдат отложени временно.
Министърът даде две причини за това - ще се изчакат резултатите от поробите от съседни население места, както и създалото се "разколебано политическо доверие", визирайки думи на лидера на БСП Корнелия Нинова, която е заявила вчера на протеста на животновъдите пред МС: "не успяха да ни убедят, че има чума".

Радев и Порожанов отиват в НС да убеждават Нинова за чумата
Обновена

Радев и Порожанов отиват в НС да убеждават Нинова за чумата

Политически изказвания застрашават националната сигурност

В заповедта БАБХ обявява вторично възникнало огнище на болестта чума по дребните преживни животни в животновъден обект с per. № 8720-0355 в гр. Болярово, общ. Болярово, обл. Ямбол.

Във връзка с това БАБХ нарежда на директора на агенцията по храните в Ямбол да организира принудителното убиване на животните. Според заповедта трябва да се умъртвят всички дребни преживни животни в засегнатия животновъден обект, както и контактните му животновъдни обекти. Това трябва да стане по хуманен начин - при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

БАБХ задължава местните ветеринарни власти да унищожат труповете на животните в обектите и контаминирания материал, като това трябва да стане под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта съгласно изискванията, посочени в регламента на ЕС - Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Някой видял ли е резултати от изследванията за чума, пита евродепутатът Неков
Обновена

Някой видял ли е резултати от изследванията за чума, пита евродепутатът Неков

Неков настоява резултатите от пробите да се покажат публично

В заповедта пише още, че агенцията по храните в Ямбол трябва да извърши механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за дребни преживни животни, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти. Освен това в засегнатите от заразата райони трябва да се извърши епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици, преди датата на съмнение на движения на дребни преживни животни, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с посочените обекти.

БАБХ нарежда собствениците на умъртвените животни да бъдат обезщетени съгласно действащите закони.

Отлагат евтаназия на животни, чакат резултати от съседни райони на огнищата

Отлагат евтаназия на животни, чакат резултати от съседни райони на огнищата

Това стана ясно след късно заседание на щаба

Територията в радиус от 3 километра от огнищата на заразата се определят като предпазна зона. В зоната влиза целия град Болярово.

Територията в радиус от 10 километра от огнището се определя като зона за наблюдение.
В зоната влизат следните населени места:

  1. село Вълчи извор;
  2. село Ружица;
  3. село Малко шарково;
  4. село Воден;
  5. село Шарково;
  6. село Мамарчево;
  7. село Ситово;
  8. село Лалково;
  9. село Славейково;
  10. село Златиница;
  11. село Дъбово;
  12. село Попово;
  13. село Стефан Караджово;
  14. село Голямо Крушево.

В тези населени места, които влизат в зоната за наблюдение, БАБХ-Ямбол трябва да преброи и актуализира данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти в информационната система ВетИС. В населените места трябва да се извършват и ежеседмични прегледи за зараза от чума при дребните преживни животни. Всеки преглед трябва да бъде документиран.

Борисов освободи заместника на Порожанов

Борисов освободи заместника на Порожанов

Отиват си и още трима по разпореждане на премиера

В тези населени места ветеринарните власти трябва и да взимат двойни проби от добитъка - серум и очен или носен секрет. Проба трябва да се вземе от всеки един обект с дребни преживни животни. Пробите трябва да бъдат изпратени за изследване за чума към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

Според заповедта контрола по изпълнението на заповедта е възложен на заместник изпълнителния директор на БАБХ Тодорка Янковска- Стефанова.

Не само пари за пострадалите животновъди, иска президентът

Не само пари за пострадалите животновъди, иска президентът

Държавният глава призова за активен диалог с животновъдите

Заповедта е изпратена още до главния директор на главна дирекция "Верификация на официалния контрол" при ЦУ на БАБХ Николай Лилов, директора на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" при ДУ на БАБХ Георги Чобанов, директора на дирекция "Контрол на храните" при ЦУ на БАБХ Любомир Кулински и на директорите на областните дирекции на БАБХ.

Снимка 369193

Източник: БАБХ

Снимка 369192

Източник: БАБХ