Призовавам правителството за диалог с протестиращите и със стопаните на място, когато се взима всяко едно решение и особено за начина, по който това решение се изпълнява. Това заяви държавният глава Румен Радев, който е в община Болярово, област Ямбол, във връзка с евтаназирането на хиляди глави животни като мярка срещу разпространението на чумата при дребния добитък. Президентът посети града, за да се срещне със засегнатите стопани в района на Странджа. Той също така проведе среща с кмета на Община Болярово Христо Христов, в която участваха и кметовете и кметските наместници на Воден, Странджа, Шарково и Крайново, представители на полицията и на ветеринарните служби.

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

И занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка?

По думите на президента начинът, по който се умъртвяват животните, унищожава крехкото доверие на гражданите в българските институции. Според него в региона има сериозен проблем, който не се изчерпва само със сектор "Животновъдство".

"Това е проблем за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен регион, както и за националната сигурност, държавността и функционирането на нашите институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна, устойчива политика на държавата за възстановяване на поминъка на тези хора", категорично заяви Радев.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие

Президентът призова правителството да обърне внимание на проблемите на хората, така че те да почувстват държавата на своя страна.

"Очаквам най-сетне да има един продуктивен диалог, не може само с механичен подход, механично изтребване на животните и механично даване на пари до следващата криза", заяви Радев и допълни, че абдикирането на държавата от много важни функции като наблюдение, профилактика, карантина и пристъпването към крайната и най-лесна мярка като унищожаване на животните, не е решение.

Консултативен съвет при президента за чумата искат от АБВ

Консултативен съвет при президента за чумата искат от АБВ

Държавата взема мерки на парче, възмутен Румен Петков

На въпрос дали настоящата ситуация изисква да се свика Консултативен съвет за национална сигурност президентът заяви, че всички последствия от това заболяване трябва да бъдат ограничени по възможно най-бързия и ефективен начин. По думите му е нужно първо да се оцени как ще бъдат извършени тези дейности и какви дългосрочни стъпки ще бъдат предприети за възстановяване и стабилизиране на поминъка на местните хора.

В хода на разговорите с държавния глава представителите на местните власти призоваха за възможно най-бързо възстановяване на традиционния поминък, какъвто е животновъдството в засегнатите места. Според кметовете и кметските наместници това е необходимо, за да не се допусне обезлюдяване на района. Те също така поискаха юридическа помощ за запазване на субсидиите за използваните пасища.