В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата.

Това се посочва в изявление на президента Румен Радев по повод кризата с разпространението на чума по дребните преживни животни и напрежението, което възникна в обществото във връзка с масовото унищожаване на животни в Странджа.

Румен Радев посочва, че с тревога следи действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума и "за съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице".

Според Румен Радев властите дължат отговор защо животновъдите не са били информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им. Припомняме, за първия случай в Ямболско бе съобщено преди три седмици. По-късно бе дадена и специални пресконференция.

Няма опасност за хората от чумата по преживните животни, успокоява БАБХ

Няма опасност за хората от чумата по преживните животни, успокоява БАБХ

Забраняват вноса на свинско месо и продукти

"Кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи", посочва държавният глава.

Държавният глава зада поредица от въпроси: Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение? Защо се пренебрегва ваксинирането?

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, допълва още Румен Радев.

МС дава 4,5 млн. лв. за превенция на Африканската чума

МС дава 4,5 млн. лв. за превенция на Африканската чума

Ограничават придвижване на свине или продукти от тях

"Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще.

Умъртвяването на животните заради риска от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Това обясниха вчера по време на първата пресконференция по темата от БАБХ.

Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по животните

Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по животните

Протести съпътстваха евтаназирането на добитъка

Според шефа на агенцията Дамян Илиев обаче липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект, за да се предотврати укриване на добитък.

До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.

Заради усложнената обстановка в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, все още не са евтаназирани 400 животни.

Именно в Шарково се появи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в гражданските протести. Отделно на това БСП внесоха в прокуратурата и искане да се направи проверка на действията на институциите.

От днес започва и изплащането на компенсации на засегнатите стопани, като министър Порожанов заяви, че ще се търсят допълнителни пера, по които те да могат да бъдат обезщетени.

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Социалистически караул пази козите на баба Дора в Шарково

Чакат и решението на Административния съд