По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов е създаден оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В състава му влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД "Гранична полиция".

Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати, ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.

Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

Това заяви по време на пресконференция д-р Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Припомняме, че протести срещу решението за евтаназирането на животните в Странджанско бяха организирани не само там, но и в София. Политици се включиха в "живите вериги", които трябваше да попречат на органите да пристъпят към изпълнение на заповедта. Твърди се, че животните са здрави и се спори доколко адекватни са предлаганите от страната компенсации.

Д-р Дамян Илиев заяви по-рано, че съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно. Но в същото време декларира готовност да подаде оставка, ако му бъде поискана. Той допусна, че обществеността не е била навреме информирана.

До момента няколко хиляди са унищожените животни в шестте огнища. Останалите стотици все още живи вероятно още утре ще бъдат умъртвени, въпреки че за момента това е спряно до второ нареждане.

Десетки протестират в центъра на София срещу избиването на животни

Десетки протестират в центъра на София срещу избиването на животни

Демонстрантите внасят в президентската институция искане

Предупрежденията са, че страната ни е заплашена от санкции, ако не пристъпи към унищожаване на животните в определения периметър.

Стана ясно също така, че в Румъния и Турция има десетки огнища на африканска чума и са взети мерки.