Няма опасност за живота на хората вследствие разпространението на чума по дребните преживни животни и наближаващата опасност от африканска чума по свинете. БАБХ забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация с оглед предпазване от африканска чума по свинете

Чумата по дребните животни не е опасна за живота на хората. До този момент са избити над 1 300 животни и са създадени ограничителни зони. Уведомени са всички държави-членки на Европейския съюз за този проблем.

Това каза Александра Митева, шеф на отдел "Здравеопазване и хуманно отношение" в БАБХ на пресконференция, посветена на превантивните мерки, които се предприемат във връзка с появата на чума по дребните преживни животни и наближаващата опасност от африканска чума по свинете.

Митева обясни, че заболяването е възникнало на територията на Турция, Азия и Африка, а на 23 юни е било потвърдено и за три засегнати обекта на територията на област Ямбол. Заболяването за първи път влиза в България и на територията на ЕС.

Вирусното заболяването се разпространява чрез директен контакт на заразени секрети.

До този момент ситуацията е стабилна. Мерките, които са предприети са забрана за отглеждането на живи животни в засегнатата територия, забрана за движение на продукти и изчакване на законодателен акт от решението на Европейската комисия.

Откриха чума по овцете в Ямболско
Обновена

Откриха чума по овцете в Ямболско

Болестта по овцете е открита за пръв път в България

Митева алармира и за ситуацията с птичия грип в България. През 2018 г. общо засегнати са 11 огнища, големи и индустриални ферми, а също така и едно ловно стопанство. За разлика от другите две заболявания, птичият грип е опасен за живота на хората. Основна характерна черта на това заболяване е мутирането на щама.

За 2018 убитите птици са около 1 милион, а през април 2016 г. убитите птици са над два милиона.

По думите на Митева хората, които работят с птици, са изложени на вируса и той би могъл да разболее или тях, или някой друг.

Превантивните мерки са унищожаване на всички засегнати птици, стриктен лабораторен и друг контрол, както и изследвания на всеки три седмици.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните посочи, че освен с чумата по дребните животни, в България има проблем с птичия грип, а африканската чума е на границата с България.

За момента няма прогнозни данни какви биха били икономическите последици на това заболяване. Трябва да запазим имиджа на страната, че е коректен партньор, отбеляза д-р Илиев.

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

При термична обработка на птиче месо и яйца намалява опасността от зараза

Д-р Илиев алармира, че опасността от африканската чума би могла да влезе и от запад, а не само от север.

По повод активното разпространение на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където до вчера вече са установени 92 огнища, като огнища са регистррирани и в област Тулча, само на 160 километра от границата с България, Българската агенция по безопасност на храните е предприела редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена АЧС за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.

Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.

Д-р Любомир Кулински също успокои, че заболяването по дребните животни не е заразно и хората няма да боледуват от него. Според него мерките, които се предприемат на този етап са, че млякото и месото от животните, които се добиват на територията на Ямбол се преработват в предприятия и се търгуват на територията на същия град. Тези превантивни мерки се правят с цел да не се допуска продажбата на мляко и месо извън Ямбол.

Според Кулински, една от причините за заразяването с африканска чума би могла да бъде и храната за лична консумация. Няма опасност за живота на хората.

Д-р Георги Чобанов, представил на БАБХ акцентира, че от 10 дни африканската чума е проникнала на територията на град Тулча (Румъния), Молдова и Украйна. Вирусното заболяване все още не е проникнало на територията на България, но е на около 160 км от границите на страната. Същото се е случило на територията на Унгария и Чехия.

Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич

Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич

В Тервел планират лов на 350 диви прасета заради африканската чума

Заболяването е влязло в една ферма в Тулча с няколко прасета. Впоследствие то е преминало в останалите ферми и има данни за диви прасета, които също са прихванали вируса. До момента регистрираните ферми са 92. Предприети са мерки за унищожаване на всички болни свине, както и почистването на територия, която са обитавали.

Д-р Чобанов алармира, че заболяването се разпространява и чрез вносните храни, които идват в България.

Той изрази съжаление, че на този етап няма държава, която да е спряла или да се е изчистила напълно от заболяването.

Българската агенция по безопасност на храните е организирала кампания за информиране на туристите, които смятат да посетят България.