Откриха чума в Ямболско. Болестта е открита по дребни преживни животни - овце - за пръв път у нас. Три са констатираните огнища на чума в ямболското село Воден.

Повече от 700 животни ще бъдат евтаназирани, за да се избегне разпространението на заразата. Хуманното умъртвяване на над 700 кози и овце вече е започнало.

Откриха птичи грип в Добричко

Откриха птичи грип в Добричко

В Бургас взимат мерки срещу заболяване по добитъка

От Агенция по безопасност на храните успокоиха, че заболяването не е опасно за хора.

Предстои извършването и на клинични прегледи в карантинната зона. Тя е 10-километрова и обхваща общо 12 села.

Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС - CIRAD, Франция.

БАБХ нареди взимане на мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата. Сред действията, които се предприемат, са проучване на движението на заразения добитък и храната му. Трикилоетрова е предпазната зона около засегнатите обекти и 10-километрова зона за наблюдение. В населените места в тез две зони БАБХ нареди да се извършат актуализация за данните а дребните преживни животни, ежеседмични клинични прегледи, взимане на двойни кръвни проби.

В граичните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забраняват търговията, придвижването и транспорт на дребни преживни животни и едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни с изключение на тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар,животни от държави членки, преминаващи транзит, транспортиране на ЕПЖ след получаване на разрешение от Централно управление на БАБХ.

Забранени са и пазарите и изложбите на дребни преживни животни.

Заболяванетоо е разпространено в Турция, но не е ясно как е проникнла заразата у нас. Заболяването се предава при тесен контакт между животните. Ще се извършват проверки за нелегална търговия с животни и придвижване на територията на засегнатите области. В случай на нарушение на стопанина ще бъде съставян акт, а животното ще бъде незабавно умъртвявано.

БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в южната ни съседка или в други трети страни.