Огнище на птичи грип е открито в Добричко. Заповед на директора на БАБХ от 13 юни обяви първично огнище на инфлуенца във ферма за кокошки носачки в добричкото село Дончево.

Предстои всички заразени и контактни птици във фермата да бъдат убити хуманно, за да се предотврати разпространението на вируса.

БАБХ определиха предпазна зона от 3 километра в радиус от фермата. Тя включва и селата Богданово, Дончево и Опанец. Със заповедта е забранена и търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Експертите ще наблюдават и птицефермите в 10-километровата зона. Те ще бъдат проверявани постоянно от ветеринарни специалисти.

В добричкото село Стефаново има акция срещу птичи грип

В добричкото село Стефаново има акция срещу птичи грип

Умъртвяват птици без да са уведомили местната власт

В Бургас пък заради притеснения от заболявания при едрия добитък са взети мерки срещу евентуална зараза.

Областната епизоотична комисия взима мерки срещу разпространението на болести по животните. Комисията разпореди мерки за недопускане разпространяване на заболяването нодуларен дерматит на територията на област Бургас. Тя заседава в Областна администрация Бургас.

Именно това беше заболяването, от което се съмняваха, че може да е заболяла кравата Пенка. След като премина от българска на сръбска територия, извън ЕС, и обратно властите искаха на ефтаназират добитъка. Тя обаче бе спасена, а случаят доби сетовна популярност. В защита на Пенка се обяви и световноизвестният музикант от "Бийтълс" Пол Макартни.

Кравата Пенка е чиновническа жертва според Емил Радев

Кравата Пенка е чиновническа жертва според Емил Радев

Логиката на БАБХ според Радев: Няма крава - няма проблем

Огнище на заболяването обаче е регистрирано в Одрин, Турция. Това предизвиква засилените мерки аз сигурност в бургаска област.

Сред решенията на комисията, за да се предотврати евентуална епидемия, е и забраната за провеждането на всякакви пазари и изложби на едри преживни животни в общините на територията на областта. Епизоотични комисии ще се проведат и на територията на 13-те общини в област Бургас.

В обектите, които се намират в 20-километровата гранична зона с Турция животните трябва да се третират с инсектицидни препарати с репелентно действие, задължава още разпоредбата. Всички собственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обекта ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар на съответната община при съмнение за болестта. "След доклада на Областна дирекция по Безопасност на храните стана ясно, че заболяването не се предава на хората", коментира заместник областният управител Севдалина Турманова.

Кравата Пенка е здрава и ще живее
Обновена

Кравата Пенка е здрава и ще живее

Шефът на БАБХ и продължава обсъждането със сръбски ветеринари