Бременна българска крава, наречена Пенка, искат да бъде приспана заради незаконно преминаване на границата със Сърбия, съобщават руските медии с очевиден шегаджийски привкус.

В средата на май Пенка е избягала от собственика си, българския фермер Иван Харалампиев, и е пресякла границата със Сърбия, изминавайки 20 километра. Две седмици по-късно сръбски фермер върнал кравата на нейния собственик.

Уточнява се обаче, че сега кравата е застрашена да бъде убита, защото Сърбия не е част от Европейския съюз и по неговите правила не може да напуска ЕС, заобикаляйки митническа проверка. Освен това животното трябва да притежава ветеринарен здравен сертификат по стандартите на ЕС.

Собственикът на Пенка е изненадан, че животното е преминало границата незабелязано, като отбелязва, че кравата има сертификат за карантина от сръбски ветеринари, който потвърждава, че тя е напълно здрава.

Иван Харалампиев се надява да спаси живота ѝ, като привлече вниманието на обществеността. На сайта change.org е открита петиция, с която се призовават органите на ЕС да направят изключение за кравата Пенка. До момента петицията е подписана от около 5500 души.