Министрите от кабинета одобриха допълнителни разходи в размер на 4,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. С тях ще се финансират мерки за предотвратяване появата на Африканска чума по свинете в Република България, съобщиха от Министерския съвет.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти.

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Изтеглят 1 млн. яйца заради птичи грип

Африканската чума по свинете се проявява с висока смъртност при домашните и дивите свине, като липсва лечение и ваксина.

Веднъж проникнала в дадена държава болестта оказва значително негативно въздействие върху търговията, свиневъдството и ловното стопанство.

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

ИАГ призовава за отстрел, вирусът е смъртоносен за домашни свине и диви свине, няма ваксина и лечение

Изкореняването на болестта е изключително трудно. При дивите свине може да отнеме години, поради което превантивните дейности и готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки са най-ефикасната мярка за борба със заболяването.

При липсата на ваксини или лечение на заболелите животни, единственият начин да се контролира заболяването в засегнатите територии е тотално унищожаване на заразените и контактните животни. Другата мярка - ограничаване на придвижването на свине или продукти, добити от тях.

За случай на африканска чума по свинете в Унгария, предупреждават ловците

За случай на африканска чума по свинете в Унгария, предупреждават ловците

Вирусът е установен на 21 април в областта Хевеш

С оглед на усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа, Министерство на земеделието, храните и горите изготви план с неотложни мерки за предотвратяване на появата на заболяването на територията на страната.

Засилен граничен контрол при движението на живи животни, контрол върху личния багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната са основните мерки. Те се препоръчват за изпълнение от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), държавните горски предприятия и ловните сдружения.

Като мярка за предпазване от Африканска чума са засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и организиране и провеждане на лабораторен контрол също са в списъка от спешни мерки.