Африканска чума по свинете се приближава към България. Това зави в ефира на БНТ министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов. Той обясни, че заболяването е на около 150-160 км от границата ни. 

"Започва много сериозно да се притесняваме, но и да работим по темата африканска чума по свинете, тъй като самата болест вече наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, но вече е наблизо на около 150-160 км от България, така че тук ще трябва да предприемем доста превантивни мерки и ще трябва да запозная с мерките, някои от тях са доста ресурсоемки", разтревожен е земеделският министър.

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

При термична обработка на птиче месо и яйца намалява опасността от зараза

Болестта може да се пренесе с пресни колбаси, обясни министър Порожанов. Те биха могли да влязат в България, пренасяни от туристи от заразени райони като Молдова, Украйна, Румъния.

Сред мерките, които се предприемат, е изземването на всякаква храна, която идва от заразени гранични пунктове, обясни Порожанов. Дивите свие също могат да бъдат източник на болестта.

Яйцата от болни от птичи грип кокошки не са опасни

Яйцата от болни от птичи грип кокошки не са опасни

Още не са открили яйца от фермата в Генерал Тошево

Над 1 милион яйца ще бъдат унищожени заради опасността от птичи грип в Добричко. Яйцата са от фермата със заразени кокошки в Добричко и са в търговската мрежа към момента, предстои да бъдат изтеглени.

"Самото изтегляне се налага поради това да не се разпространява болестта. Тя не е опасна за здравето на хората и вчера по различни медии медицински експерти обясниха този процес, така че за съжаление птичият грип вече втора година е проблем за птицевъдни ферми", изтъкна Порожанов.

Четири са огнищата на птичи грип в страната от началото на годината. Порожанов очаква да се появят още огнища на заразата. Много по-сериозни ще трябва да бъдат мерките, които да се предприемат.

Откриха птичи грип в Ямболско

Откриха птичи грип в Ямболско

Забранена е търговията с животни и яйца в района