Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. Протестиращи са направили блокада и жива верига и пазят последното стадо в селото. Сред тях е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП внесе жалба за спиране на евтаназирането на животни

БСП внесе жалба за спиране на евтаназирането на животни

Левицата е сезирала Окръжна прокуратура - Ямбол

Протестиращите не допускат ветеринарите и очакват отмяна на заповедта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за умъртвяването на животните.

Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

Това едва ли ще се хареса на собствениците

Стопаните твърдят, че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на земеделския министър д-р Янко Иванов пред БНР. 

"Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни", посочи Иванов

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат избити още около 300 животни.

БСП поиска разследване и истината за убитите животни в Странджа

БСП поиска разследване и истината за убитите животни в Странджа

Според левицата посещението на Порожанов е закъсняло

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

Както вчера, така и днес протестиращи от различни неправителствени организации се опитват да попречат на ветеринарите да влязат в стопанските постройки. 

Корнелия Нинова обяви, че БСП пускат спешно жалба до прокуратурата, с която искат спиране на заповедта за избиване на животните. 

Асоциация на българските села иска карантина, а не избиване

Асоциация на българските села иска карантина, а не избиване

Да се спре с умишленото унищожаване на фамилното фермерство

"Поисках официално документи, на база на които се избиват животни. Беше ми връчена заповед RD11-1245. В нея пише, че решението за изпълнение на комисията е от 4.07.2018, а протоколът за лабораторните резултати е от 9.07.2018 г.", изтъкна лидерът на социалистите. 

"Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", зарече се тя.