Към момента са евтанизирани около 4 000 хиляди животни заради чумата при козите и овцете. Официалните огнища са пет броя - това са пет села, в които са установени положителни резултати. Това обяви д-р Ивайла Давидова от дирекция "Верификация на официалния контрол" при Централно управление на БАБХ.

Ветеринарите: Борим се със опасна зараза, а сме нападани и обиждани

Ветеринарите: Борим се със опасна зараза, а сме нападани и обиждани

Колегията остро против оспорването на професионализма, политизирането и извличането на изгода от човешкото нещастие

В селата Воден, Кости, Шарково, Крайново и Странджа чумата при козете и овците е потвърдена с проби както у нас, така и във Франция.

В тези епизоотични огнища животновъдните обекти са около 40. Към момента няма други официално потвърдени огнища. Българска агенция по безопасност на храните и нейните служители са официалните извършители на евтаназията на животните. Това са ветеринарни лекари магистри.

Властта продължава борбата срещу чумата по животните

Властта продължава борбата срещу чумата по животните

До този момент 4000 заразени животни са избити

Хората, които са им безценни помощници - въпросните роми, чиито снимки обиколиха социалните мрежи, помагат за тежката физическа работа при държането на животните и при изнасянето на труповете.
За разлика от протестиращите защитници на животните и политическите представители там на място, те са облечени в бели дрехи и спазват всички мерки за биосигурност, свързани с дезинфекция, предпазно облекло и мерки за сигурност. Въпросните цигани само помагат на ветеринарните специалисти. Те са осигурени от общините. Без тях няма как да се свърши работата, заяви д-р Давидова.

БСП иска оставки заради кризата с чумата

БСП иска оставки заради кризата с чумата

Лидерът на БСП предупреди, че има опасност от гражданско неподчинение

Заболяването чума при дребните преживни животни е особено опасно заболяване, което е в категория на биосигурност 3 и се използва като биологично оръжие.

Стана ясно, че в днешния ден екипите са изтеглени, тъй като са възпрепядствани да довършат своята работа в селата Шарково и в село Крайново - замеряни са с тежки предмети, имало е и барикади.

Животните са изкарвани от дворовете и за пускани. Включително добилата популярност баба Дора и нейните кози продължават да чакат евтаназия и продължават да представляват опасност.

Вирусът се пренася и чрез предмети и обекти, които са били в контакт във въпросните огнища. Заради посегателство върху колегите - служители от БАБХ на място, и посегателство и върху машините, с които се дезинфекцира, и те са изтеглени.

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Прекалкулират цените за обезщетения, а Порожанов подава оставка, ако Борисов поиска

По въпроса с ваксините стана ясно, че в ЕС няма използвана ваксина срещу това заболяване. Никой не може да си позволи лукса да направи такова нещо - ваксинирано животно с жива ваксина е потенциален носител, което ще превърне страната в ендемична зона за това заболяване. Именно оттам най-вероятно е дошло заболяването у нас. Обявяването на дадена територия за ендемична зона е свързано и с търговски рестрикции.

Стана ясно, че всеки предмет, всяко животно в контакт е потенциален източник на инфекция. Труповете не се горят, общинската администрация определя място, подходящо за целта и животните се заравят там. Загробването на място е единственият възможен вариант.

Продължава умъртвяването на овце и кози в Ямболско

Продължава умъртвяването на овце и кози в Ямболско

Това стана ясно след среща на министъра на земеделието с местни животновъди