Продължиха евтаназирането на овце и кози в Ямболско заради случаите на чума в района. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието Румен Порожанов с местни животновъди, информира bTV.

По-рано беше съобщено, че временно е преустановено умъртвяването на овце и кози в боляровското село Шарково. Протестиращи от различни неправителствени организации и политически движения не допускаха ветеринарите до животните. Премиерът Бойко Борисов разпореди Порожанов да се запознае на място със ситуацията.

Борисов нареди на Порожанов да заминава за районите с чума по животните

Борисов нареди на Порожанов да заминава за районите с чума по животните

Лично да следи мерките срещу чумата

На срещата с местните хора министърът е заявил, че се търсят варианти обезщетенията за умъртвените животни да бъдат по-адекватни на загубите. Порожанов им е обещал да имат избор дали за евтаназираните животни да им бъде платено с пари, или да им бъдат докарани нови овце и кози, за да възстановят стадата си.

Недоволни блокираха умъртвяването на овце и кози в село Шарково

Недоволни блокираха умъртвяването на овце и кози в село Шарково

Избиването се наложи заради огнище на чума

От своя страна местните хора настояват за по-висок размер на паричното обезщетение, защото се притесняват, че ще бъдат компенсирани с нискокачествени животни.

От понеделник изплащат обезщетенията за избитите животни в Ямболско и Бургаско

От понеделник изплащат обезщетенията за избитите животни в Ямболско и Бургаско

Овцете и козите бяха избити заради чума

По-късно от пресцентъра на МЗХГ съобщиха, че Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.

По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

Въпреки, че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата имаше още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат, след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

До момента в село Шарково са унищожени около 1200 животни, като предстои да се умъртвят още около 300. През следващите дни ще бъде извършена и дезинфекция на помещенията, в които са били животните. В сила е и забрана за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като мярка срещу разпространението на чума по дребните преживни животни на други места, допълва телевизията.

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Комисия на SANTE идва в България на инспекция

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Евтаназират дребни преживни животни в Ямболско

Причината е чума по дребните преживни животни