"Ветеринарномедицинската колегия дава своята безапелационна подкрепа на ветеринарните лекари, борещи се с опасната болест в Ямоблска област, и се обявява остро против оспорването на нашия професионализъм, против политизирането, извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията."

Това се казва в позиция на Съюза на ветеринарните лекари, която бе представена по време на пресконференция в БАБХ от Д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюз на ветеринарните лекари.

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

5 огнища на чума потвърдени от лаборатории у нас и във Франция

Чумата е особено опасно заболяване, което се използва като биологично оръжие

Становището припомня, че болестта чума при дребните преживни животни проникна през месец юни 2018 г. е проникнало за пръв път както на територията на Република България,така и на територията на ЕС.

Болестта засяга дребните преживни животни овце и кози, силно заразна е, но към момента не е опасна за човека.

Ветеринарните лекари предупреждават, че всеки един ден престой на протестиращи срещу наложените ветеринаро-полицейски мерки граждани, доброволци, включително и журналисти, и опитите да скрият животни и да ги транспортират, повишава неимоверно риска от продължаващо разпространение на болестта във вътрешността на страната, което може да има пагубно влияние върху овцевъдния и козевъдния отрасъл.

Това е така, тъй като собствениците на животновъдни обекти, на доброволци, журналисти, представители на управляващи и опозиционни политически формации са без необходимата професионална подготовка и без изискваната екипировка и остават без последваща дезинфекция на личното облекло, обувки и транспортни средства.

БСП иска оставки заради кризата с чумата

БСП иска оставки заради кризата с чумата

Лидерът на БСП предупреди, че има опасност от гражданско неподчинение

По време на пресконференцията стана ясно, че ветеринарите са подложени на невероятен стрес - барикади, замеряне с твърди предмети, нападения над машините за дезинфекция - преразяни маркучи, което само по себе си крие риск от ескалация на напрежението. Затова и те са оттеглени от огнището, за да се спрат посегателствата срещу тях.

Ромите, чиито снимки са преекспонирани във виртуалното пространство, стриктно спазват наложените мерки за биосигурност, носят предпазно оборудване и са безценни помощници на ветеринарните лекари при фиксирането на животните и изнасянето на телата в определените за целта трупосъбирателни ями.

Властта продължава борбата срещу чумата по животните

Властта продължава борбата срещу чумата по животните

До този момент 4000 заразени животни са избити

"Работейки рамо до рамо с нашите ветеринарни специалисти и то при изключително неблагоприятни условия - високи температури, остри миризми и липса на достатъчно почивка, ограничен достъп до вода и храна и не на последно място - силно агресивно поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, цинизмите, клетвите по малките деца и покойни родител ли, пожеланията за смърт, замерянето с тежки предмети и насилствено недопускане до обектите на контрол правят тези хора от ромски произход наши колеги и наши приятели", се казва още в позицията.

Тези хора, както и ветеринарните лекари, които работят в огнищата са герои и заслужават нашите адмирации. Не е редно стремежът към опазване на животните и хуманно отношение към тях - да провокира в обществото агресия към хора и техните семейства, както и призиви за саморазправа с тях.

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Прекалкулират цените за обезщетения, а Порожанов подава оставка, ако Борисов поиска

Призоваваме гражданите да не се противопоставят, да спазват законите и да оказват пълно съдействие на ветеринарните специалисти и на органите на МВР, чиято единствена цел е да предпазят нови стада от по-нататъшно заразяване.

Напомняме на обществото, че хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекар лекува човечеството.